fbpx

Vintergrillning

by • mars 21, 2013 • Så här gör duComments (1)20594


Vintergrillning

Vi är nu officiellt inne i vintergrillningsperioden.

Vi på BBQLovers är grillfanatiker som ni säkert förstår.
Vi låter inte regn, blåst och definitivt inte snö och kyla hindra oss från att grilla året runt.
Faktum är att det är få saker som slår en riktigt bra vintergrillning.

Tänk er massor av snö, 10 minusgrader och strålande sol. Fantastiskt grillväder enlig mig.

Givetvis är det enklare att grilla på sommaren, men varför ska allt vara enkelt.
På vintern kan det ta lite längre tid att komma upp i temperatur i grillen men inte mer än 5-10 minuter.
En bra grill håller värmen även i kall väderlek.
Det kan krävas lite mer briketter när det är kallt.

Vi brukar använda ca en ¼ fylld skorsten extra eller ca 25 briketter
Se till att hålla locket stängt så mycket det bara går.

Det finns ingen anledning att öppna det i tid och otid.
När du öppnar locket och det är väldigt kallt ute, kyls allt av väldigt fort och det tar lång tid
innan du får upp värmen igen.

Vind är dock värre än kyla för din grill.

En grill värmer upp luften som finns omkring den, vilket innebär att den håller stabil värme invändigt.
Blåser det mycket, så blåser även den uppvärmda luften runt grillen bort.
Detta innebär att grillen får ta värdefull energi från kolen för att hålla luften kring grillen varm.

Med andra ord är vinden din största fiende, den suger värmen ur din grill.
Du har säkert märkt att det tar mycket längre tid att göra tex en pulled pork när det blåser mycket.

Undantag för detta är Big Green Egg smoker som har keramiska väggar invändigt.
Dessa håller värmen instängd, hur mycket det än blåser.
Du bör under dessa blåsiga dagar skärma av din grill eller smoker så mycket du kan från vinden.

Det finns exempel på folk som byggt in sina grillar och smokers för att slippa vinden.
Så långt behöver man förstås inte gå, men det kan hjälpa mycket om man har grillen placerad på ett väldigt blåsigt ställe.

 

Gasolgrillar kan vara mer känsliga för vinden än en kolgrill.
Det har hänt att lågan blåser ut på gasolgrillen om det är allt för blåsigt.
Dessutom kan det vara nästintill omöjligt att använda sidobrännaren när det blåser riktigt mycket.

Snö är oftast inget större hinder för att grilla mer än att man ibland får gräva fram sin grill.
Dock påverkar det inte värmen och grillningen i sig.
Vi kan tycka att en det är ren poesi att sätta igång sin smoker när det är massor av snö en kall och solig vinterdag.

Mörkret kan också vara ett problem.
På vintern har vi inte många ljusa timmar i detta avlånga land.
Definitivt inte i norr. Dock finns det enkla lösningar på detta.

Några Webermodeller har lampa fäst vid handtaget vilket hjälper dig vid grillning i mörker.

Webers lampor finns även att köpa separat och passar många förekommande gasolgrillar på marknaden.

Varför inte införskaffa dig en pannlampa på närmsta byggvaruhus?
Ser det dumt ut? Vem bryr sig, det fungerar utmärkt.

 

Det kan kännas lockande att köra in grillen i garaget under vintermånaderna och grilla under tak.
Detta är absolut ingen bra idé.
Kol avger kolmonoxid och har du inte tillräckligt med ventilation så kan detta vara direkt dödande.
Även gasolgrillar avger en viss del kolmonoxid, men inte i lika stor utsträckning, dock medför dom en annan fara.
Skulle någon brännare släckas och det läcker ut gas i ett utrymme som inte är tillräckligt ventilerat
kan en rejäl explosion uppstå.

Därför avråder vi på BBQLovers.se er från all grillning i slutna utrymme.
Grillning och BBQ är en utomhussport och låt det förbli så.

Slutsatsen är att på vintern är gasolgrillen vår bästa vän.
Du går ut, tänder den, stänger locket, väntar tills den är varm och lägger sedan på maten.
Kolgrillar och rökar behöver du i regel passa lite mer, medans gasolgrillen sköter sig mer eller mindre själv. Har du dessutom en trådlös termometer (som alla seriösa grillare borde äga) är det bara till att vänta tills köttet har rätt temperatur.

Vi på BBQLovers brukar ha en tradition till jul.
Det är värmd glögg på sidobrännaren, grillad korv och en brasa på Webers Fireplace.
Grillen för oss är en lika stor tradition till jul som inlagd sill.

Hur grillar du på vintern?

Dela gärna med dig.

 

(Visited 11 637 times, 1 visits today)
Pin It

One Response to Vintergrillning

  1. Vintergrillning skriver:

    […] TILL ARTIKELN […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *