Vill du bli en mästare på grillen? Dessa 10 grilltips kommer att lära dig allt du behöver veta för
att grilla perfekta måltider på grillen.
Följ stegen nedanför och bli en riktig grillmästare!
- Se alltid till att grillen är varm.
När du lägger köttet på en varm grill får du den perfekta stekytan och behåller vätskan inuti
köttet så att din köttbit blir riktigt saftig.
En annan stor fördel med att lägga köttet på en varm grill är att det hjälper att döda bakterier
som kan ha varit kvar från föregående grillningar, ha alltid locket på när du värmer upp din grill
då detta snabbar upp processen, det brukar ta 10-15 minuter innan den är varm.
Så vilken temperatur vill du ha?
● Låg värme – 120 till 150 grader
● Medium värme – 150 till 180 grader
● Medium hög värme – 180 till 200 grader
● Hög värme – 200 till 230 grader
2. Grilla alltid på en ren grill.
Genom att alltid grilla på en ren grill säkerställer du att gamla kryddor eller marinader kommer
på ditt kött, det minskar också chansen att köttet fastnar på grillen.
Det bästa sättet att rengöra grillen är att använda grillborste när grillen är varm, när du är klar
med ditt grillande och den fortfarande är varm är det ett perfekt läge att göra rent den snabbt.
3. Olja in gallret
Ett bra tips är att olja in din grill med till exempel olivolja innan du börjar grilla, detta minskar
risken för att köttet ska fastna. Ett annat tips är att skära en potatis på hälften och använda den
skurna sidan mot grillgallret.
4. Öppna inte locket och flytta inte runt köttet.
Köttet behöver oftast endast vändas en gång, om du flyttar runt köttet så på grillen så kan det bli
ojämt tillagat och detta kan resultera att du behöver grilla mer än nödvändigt.
Då du oftast behöver vända köttet endast en gång så bör du ha grill locket stängt tills du ska
vända köttet, detta säkerställer att grillen behåller samma temperatur. Medans du väntar på att
vända ditt köttbit så kan det vara avslappnande att spela nätcasino, använd alltid ditt bästa nätcasino,
man brukar oftast hinna med några snurr.
När du behåller locket på grillen så minskar du även risken att köttet torkar ut.
5. Använd en bra grill termometer
Köttets temperatur är extremt viktig, du vill alltid att köttet ska vara tillagat till en säker
temperatur så att du inte riskerar att bli sjuk.
● Rå biff – 51 Grader
● Well done biff – 71 Grader
● Fläskkött – 62 Grader
● Kyckling – 74 Grader
Ha också i åtanke att köttet ökar 1-3 grader i temperatur efter du har tagit bort det från grillen.