fbpx

Odla Chili från Frö

Att odla chili från frö är en spännande process som ger dig möjlighet att prova på olika sorter och smaker. Att odla chili hemma är också en bra idé för att få färska och hälsosamma kryddor till dina maträtter.

För att börja odla chili behöver du chilifrön. Du kan köpa chilifrön från en lokal plantskola, online eller från en annan odlare.
Hos vår samarbetspartner och systersajt ChiliLovers.nu finns över 200 olika chilifröer att välja mellan.
Gör lite efterforskning på deras sajt, så är jag övertygad att du hittar många favoritfröer. 

Förberdning för frösådd

När du har dina frön, förbered din jord. Chili trivs i väldränerad jord som är rik på organiskt material och har ett pH-värde mellan 6 och 7. Du kan köpa färdigblandad jord eller göra din egen genom att blanda kompost, torv och sand. Fyll sedan dina krukor eller såbäddar med jorden.

Så dina frön enligt anvisningarna på förpackningen. Placera dina krukor på en ljus plats, men undvik direkt solljus. Chili behöver mycket ljus för att gro, så se till att de får minst 6 timmars ljus om dagen. Håll jorden fuktig, men undvik att övervattna som kan leda till röta och skada plantorna.

Utplantering

När dina plantor börjar växa, överväg att plantera dem i växthus eller utomhus. Chili trivs i varmt och soligt väder, så välj en plats med fullt solsken. Se till att jorden är väldränerad och gräv ner en liten mängd kompost för att ge näring till plantan. Var noga med att vattna dina plantor regelbundet, men undvik att övervattna.

Under tillväxtperioden, överväg att tillsätta näring till dina plantor. Chilifrön behöver näringsämnen som kväve, fosfor och kalium för att växa starkt och friskt. Du kan använda organisk gödsel, flytande näring eller annat lämpligt gödningsmedel.

Skörda chilifrukten

När dina chilifrukter börjar mogna, skörd dem regelbundet för att stimulera mer fruktproduktion. Tänk på att olika sorter kan ha olika mogningstider, så se till att följa anvisningarna för varje sort.

Att odla chili från frö är en rolig och belönande upplevelse. Genom att följa dessa enkla steg kan du skapa en trädgård full av friska och färgglada chiliväxter. Så, skaffa dina chilifrön och börja odla chili idag!

Ta vara på chilifrukterna

Gör en salsa, lägg in, pickla, sylta och safta. 
Chilifrukter har otroligt många användningsområden.
Kolla på i kategorin Chilirecept på vår sajt som får du massor av härlig inspiration till vad du ska använda dina chilifrukter till. 

Extra kul är det att använda frukter som du själv odlat upp från chilifröer.

Comments are closed.