fbpx

Pulled Pork på Riktigt

by • april 4, 2013 • Kött, Low & Slow, Pulled, Pulled Pork, RökComments (8)227000



Jag kan villigt erkänna att Pulled Pork är det absolut bästa jag vet. Sedan första gången jag provade så är jag totalt ”hooked” Man ser att det börjar dyka upp lite recept runt om i landet nu. Dom flesta är i ugn, vilket går alldeles utmärkt, men vill göra pulled pork på riktigt så är det grillen som gäller.  

Det ska vara riktigt low and slow och det tar måååånga timmar med massor av härlig rökved. Vanligtvis tar min 12-14 timmar, men det beror på vilken temperatur man har och väderförhållandena Pulled pork görs bäst på fläskkarré men det går även bra med picnicbog, dock föredrar jag karrén. Karrén har bättre marmorering och mer fett och det är fettet vi är ute efter här  Det som händer när du gör pulled pork på väldigt låg temperatur är att fettet,  alla ligament och kollagenet smälter vilket gör köttet riktigt saftigt. Vanligtvis sker detta någonstans mellan 85-90 grader.

 

      

 Detta hinner inte heller hända om man har för hög värme, därför är det viktigt att inte ha mer än 125 grader. Rökningen sker dom första 3 timmarna, därefter kan inte köttet ta emot så mycket mer röksmak. Så fort du ser att det inte ryker så mycket, så fyll på med rökved. Min favorit till just pulled pork är äpple och hickory blandat. Men prova dig fram för att hitta din egen favorit.




Jag brukar moppa köttet någon gång i timmen. Detta för att hålla ytan något sval och ge fukt till köttet. Detta gör jag med en enkel sprayflaska. Detta gör att du lätt får fukt på hela ytan av köttet. Jag brukar även inijecera köttet med vatten, ev lite äppeljuice och lite av rubben jag har på. Det finns oändligt många recept på pulled pork, men så här gör jag.

 

Du behöver

  • Fläskkarré
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk brunt socker
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk nymalen svart peppar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1/2 dl paprikapulver
  • Rökved
  • Massor av tid

  Börja med att blanda ihop kryddorna till rubben. Blanda väl

   

Rubba köttet ordentligt. jag brukar göra detta kvällen innan och plasta in det i plastfolie. Sedan lägger jag det i kylen över natten. Ta fram köttet någon timme innan det ska på grillen så det får rumstemperatur. Vid detta läget brukar jag injecera köttet med lite äppeljuice och lite av rubben. Detta är inget måste.

    




Nu till moppsåsen. Jag brukar använda min egenkomponerade moppsås som jag kallar Moppsåsen från helvetet. Denna är ruskigt stark, men den hamnar bara på ytan på köttet, så när du sedan river isär köttet, så blandar det sig fint och blir lagom hett. Vill du inte ha den så stark uteslut Blair´s-såsen och ersätt med tabasco eller ta bort helt.

Till moppsåsen:

  • 1msk hot sauce (Välj din favorit)
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 dl ketchup
  • 1 msk nymald vitpeppar
  • 1 msk Nymald svartpeppar
  • 2 msk Salt
  • 3 msk Farinsocker
  • ½ msk chilliflingor
  • 2 msk av rubben du gjorde tidigare

Se upp för att få på fingrarna och undvik ögonen. Starta igång grillen eller röken. Detta kör jag oftast på någon av mina varmrökar, men det går utmärkt att göra i din klotgrill och även i gasolgrill. Detta kan inte sägas för ofta. Det absolut viktigaste här är LÅG TEMPERATUR och indirekt grillning När jag använder min smoker så kör jag Minionmetoden, detta för att kunna hålla låg temperatur under lång tid. Med denna metod så kan smokern hålla sig på jämn temperatur i upp till 10 timmar beroende lite på vad du har för briketter.

  

När din grill ligger på stabil temperatur, lägger du på köttet. Fyll på med rökved. Det ska ryka ungefär så pass mycket så att dina grannar klagar.

   

Nu är det bara att vänta. Kolla av grillen lite då och då för att se till att den håller rätt temperatur och för att fylla på rökflis. 100-125 grader är perfekt. Moppa köttet med din moppsås med ca 45 minuters intervall.

 

 

När dina timmar gått och köttet nått 95 grader, så lägg in i folie och låt vila i ca 1 timme, sedan river du isär det med två gafflar. Bli inte rädda om köttet är kolsvart, precis som mitt på bilden. Det ska vara så. Det är inte bränt utan det är bara röken som tillsammans med kryddorna skapat en ”bark”    Servera i hamburgerbröd med coleslaw och barbecuesås, eller i pitabröd. Man kan egentligen äta det hur man vill

©Björn Mineur

 




Fler Pulled Porkrecept

(Visited 119 499 times, 1 visits today)
Pin It

8 Responses to Pulled Pork på Riktigt

  1. david eidler skriver:

    love your fine blog, I love pulled pork, and eat it regularly. Take care and I hope you eat more than pork all the time. Try fish, beef, etc.

  2. […] Memphis Style Pulled Pork – BBQ Lovers – Sveriges bästa grillblogg! – Tillagat.se om Pulled Pork på riktigt […]

  3. […] en Pulled Pork Fatty. Samm princip som en vanlig Bacon Explosion, men med pulled pork invändigt […]

  4. Gessica Arvidsson skriver:

    Wow, kan man göra det i ugnen oxå? Låter super gott <3

  5. […] Till receptet […]

  6. […] receptet har jag kört några gånger och det är både kul att laga och blir riktigt bra. Kommer https://bbqlovers.se/pulled-pork-pa-riktigt/ (c) Björn […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *