fbpx

Temperaturer

För att lyckas med sina grillalster är det viktigt att du har rätt innertemperatur i köttet.
Går du på temperatur och inte känsla så lyckas du varje gång.

 

Tänk på att termometerns spets alltid ska vara placerad i mitten av köttet, där det är som tjockast. Det är alltså den punkt som har lägst temperatur i köttbiten eftersom då den tillagas höjs temperaturen först från ytan och sprider sig inåt.

Försök att träffa köttets mittpunkt med termometerns spets så gott du kan. Om du när köttet är klart misstänker att termometern varit felplacerad, flytta termometern och mät temperaturen och fortsätt ev. att tillaga köttet.

Efter att köttet tillagats till önskad innertemperatur, låt det gärna vila, gärna slaktarpapper eller folie (för att utjämna temperaturen). Det gör köttet saftigare eftersom köttsaften bevaras.

När köttet vilar så stiger temperaturen oftast minst 2°C, för större köttbitar uppemot 5°C. Därför kan man sluta tillaga köttet vid en lägre innertemperatur om man ska låta det vila.

 

På respektive undersida hittar du de flesta innertemperaturerna för de flesta kött-, fisk- och fågelsorterna. När ett intervall är angivet väljer du själv hur genomgrillat köttet ska vara.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *