Mina favoritrubs
Rub är ganska ett ganska nytt förekommande fenomen i Sverige.
För några år sedan började det dyka upp färdiga rubs i portionsåsar från bla Santa Maria.
En rub är torra kryddor som man masserar in i köttet, istället för att marinera.
Dessa kryddor rostas sedan under grillningen och förhöjer smaken på köttet.
Detta är något jag använder mig av väldigt mycket när jag grillar.
Det är otroligt lätt att göra egna rubs från ditt kryddskåp, kanske är det lite svårt att veta vad man ska ha i och vilken mängd.
Därför tänker jag hjälpa er på traven lite genom att lista mina favoritblandningar.
Fisk & Skaldjursrub
Denna rub passar utmärkt till fisk och skaldjur gärna när du plankgrillar dom men även för vanlig grillning.
- 1,5 dl brunt socker
- 3/4 dl malen svartpeppar
- 3/4 dl gourmetsalt
- 3 msk lökpulver
- 2 tsk malda senapsfrön
- 1 msk torkad dill
- 1 msk dillfrön
- 1 msk korianderfrön
- 1 msk citronpeppar
- 2 tsk vitlökspulver
North Carolina BBQ Rub
- 2 msk paprikapulver
- 2 msk salt
- 2 msk strösocker
- 2 msk spiskummin, malen
- 2 msk chili, malen
- 1 msk vitlökspulver
- 2 msk svartpeppar, finmalen
Kafferub
En något annorlunda rub som passar utmärkt till nötkött.
- 1 msk finmalet mörkrostat kaffe
- 2 tsk gourmetsalt
- 1 tsk farinsocker
- 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
- 0,5 tsk örtsalt alt. allkrydda.
Blanda och gnid in rumstempererat nötkött före grillning..
Mexikansk tacorub
Vill du ha lite mexikansk tacotouch på ditt kött ska du prova denna rub.
Fungerar kanon på både kyckling och fläsk och även på köttfärsen när du gör klassisk taco.
- 2 msk chili, malen
- 2 msk salt
- 2 mskpaprikapulver
- 1 msk vitlökspulver
- 1 msk lökpulver
- 1 msk spiskummin, malen
- 1 tsk cayenne, malen
- 1 tsk oregano, finmalen
- 1 krm Cayenne
Majsrub
Denna rub piggar upp din grillade majs lite.
- 2 msk spiskummin, malen
- 2 tsk chili, malen
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar, fint malen
- 1 msk limesaft
- rumsvarmt smör.
Blanda limesaft och smöret ordentligt.
Dra undan blasten på majsen och pensla med smör och limesaften.
Strö över kryddan, vik tillbaka blasten och grilla med blasten på.
Kebabkrydda
Denna kryddblandning använder du bla när du ska göra gyros på rotisseriet.
Den smakar verkligen som Grekland.
OBS stor sats
- 2 dl havssalt
- 5 msk paprikapulver
- 2 tsk svartpeppar, finmalen
- 2 tsk oregano, finkrossad
- 1 tsk malen timjan
Black cajunrub
- 2 msk krossade svartpepparkorn
- 4 tsk paprikapulver
- 4 tsk vitlöksoulver el pressad
- 4 tsk salt
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk tirkad oregano
- 2 tsk senapspulver
- 1 tsk cayennepeppar
Authentic Texas Style Rib Rub
- 5 msk paprikapulver
- 3 msk brun farin strö
- 2½ msk salt
- 2½ msk vitlökspulver
- 2½ msk lökpulver
- 1 msk svartpeppar, finmalen
- 1 msk persilja torkad
- 2 tsk cayenne
- 2 tsk spiskummin, malen
- 1 tsk koriander, malen
- 1 tsk oregano, torkad
- 1 tsk chili, malen
Basic BBQRub
- 4 msk brunt socker
- 1 msk senapspulver
- 1 msk salt
- 1 msk svartpeppar
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk tirkad oregano
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk mald kryddpeppar
Cajun rub
- 0,5 dl paprikapulver
- 0,5 dl salt
- 3 msk Nymalen svartpeppar
- 3 msk vitlökspulver
- 1 msk lökpulver
- 2 tsk cayennepeppar
- 1 1/2 tsk torkad oregano
- 1 1/2 tsk torkad timjan
Grekisk krydda
- 2 msk torkad oregano
- 1 1/2 msk lökpulver
- 1 1/2 msk vitlökspulver
- 1 msk salt
- 1 msk nymald svartpeppar
- 1 msk köttbuljongspulver
- 1 msk torkad persilja
- 1/2 msk kanel
- 1/2 msk muskot
Vill du göra grekisk marinad använd samma kryddor och blanda i olivolja och saften från en citron.
Italiensk rub
- 2 msk torkad basilika
- 2 msk trokad oregano
- 2 msk torkad rosmarin
- 2 msk torkad timjan
- 2 msk torkad salvia
- 2 msk torkad mejram
- 1 msk salt
- 1 msk torkad koreander
Vill du ha lite mer hetta tillsätt 1 msk chiliflakes.
Garam masala
- 2 msk kardemummafrön
- 2 msk kummin
- 2 msk korianderfrön
- 2 msk svara pepparkorn
- 1 kanelstång
- 1 tsk kryddnejlika
- 1 tsk torkad muskot
- 1 tsk gurkmeja.
Mortla allt tillsammans i en mortel.
New mexican pork rub
- 3 msk ancho chili, malen
- 2 msk brunt farinsocker
- 1 msk new mexico chili, malen
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 2 tsk kanel, malen
- 2 tsk kryddpeppar, malen
- 1 tsk salt
Spicy beef rub
- 6 msk chili, malen
- 2 msk salt
- 2 msk koriander, malen
- 1 msk vitlökspulver
- 1 msk lökpulver
- 1 msk spiskummin, malel
- 1 msk svartpeppar, finmalen
Kanske gillar du också:
Texmex Tequila Can Chicken Next Post:
Grillad Känguru
[…] TILL RECEPTEN […]
Ruggigt bra grundrecept! Stort tack!
Jävligt synd bara att det inte står vad som passar vad kan göra stor skillnad . Övrigt super bra att det kommer upp Recept 😀