Martinilax på Citronplanka

by • • Fisk & Skaldjur, NyårComments (3)34237


Martinilax är ett ett ganska enkelt men mycket gott grillrecept.

Man låter laxen marinera sig i spriten några timmar och sedan röks den på låg temperatur med äppelved.

Såg receptet för många år sedan på programmet license to grill.
Kommer inte ihåg så mycket direkt så slängde ihop något liknande.

Här gör jag en planka av citronskivor
Detta är för att laxen inte ska fastna på gallret, dessutom ser det trevligt ut och ger lite smak och fukt till laxen.

 

Du behöver:

  • 1 bit lax utan skinn
  • 1dl vodka
  • 1 dl gin
  • 1 dl citronsaft
  • 1 msk pepparrot
  • 2 msk enbär
  • Två kvistar färsk timjan
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 3-4 citroner
  • Rökflis av äpple

Gör så här:

  • Mixa ihop alla ingredienser till marinaden.
  • Lägg i laxen några timmar innan du ska röka den.
  • Gör i ordning grillen för indirekt värme och ca 100-125 grader
  • Tar ut laxen från marinaden och torka av den.
  • Salta och peppra
  • Skär tjocka skivor av citronerna
  • Lägg citronerna på gallret
  • Lägg på rökflisen.
  • När det börjar ryka lägger du på laxen på citronskivorna.
  • Låt laxen rökas till den har en innertemperatur på ca 50 grader.
  • Servera med färskpotatis och en god sås.

Björn Johansson

(Visited 2 362 times, 1 visits today)

Pin It

3 Responses to Martinilax på Citronplanka

  1. […] Martinilax på Citronplanka (BBQ Lovers) […]

  2. Frida Strand skriver:

    Detta ser helt magnifikt ut.
    Borde gå att grava med lite andra spritsorter.
    Tack för fin inspiration

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *