BBQ Brisket
Brisket eller oxbringa som vi säger här i Sverige är en en riktigt klassiker på grillen i USA, framför allt i Texas.
Men inte många som provat på det här hemma.
Detta är en riktigt långgrillning ala pulled pork.
Du behöver mycket rök, tålamod och många öl.
När du ska köpa oxbringan så är det en fördel om den har sin fettkappa kvar.
Det är inte helt lätt att hitta i matbutikerna, men hos kötthandlaren brukar du kunna få din brisket så här.
Det här behöver du:
Rub:
- 1,5 dl paprikapulver
- 1 dl farinsocker
- 3 msk vitlökspulver
- 3 msk lökpulver
- 2 msk oregano
- 2 msk salt
Moppsås:
- 1,5 dl Äppelcidervinäger
- 0,75 dl olivolja
- 0,5 dl mörk öl
- 3 msk paprika
- 1 tsk salt
- 1 tsk nymald svartpeppar
- Valfri rökflis, jag föredrar mesquite
Gör så här:
Börja med att rubba din brisket kvällen innan med rubben.
Slå in i plastfolie och låt ligga över natten.
Blötlägg rökflisen
Gör i ordning din grill eller smoker för low & slowgrillning.
ca 100-125 grader.
Lägg på rökflisen och när det börjar ryka lägger du å oxbringan.
Har du fettkappa på den, så låt den ligga uppåt, detta för att när den smälter kommer dne göra köttet ännu saftigare.
Moppa ungefär varje timme, och fyll på rökflis när det slutar ryka.
Kör brisketen till en innertemperatur på 80 grader.
Klä in i folie och låt ligga tills den når 93-95 grader.
Skiva upp och njut av en av dom bästa grillade köttbitar du någonsin ätit.
Kanske gillar du också:
Stenad het kyckling Next Post:
Baconlindad brysselkål på grillen
[…] mitt recept HÄR hur du gör en riktigt bra […]
Hej!
Jag är supersugen på att testa detta, det ser fantastiskt mört och gott ut.
Har sett att man kan injecera någon slags marinat i köttet innan, vad rekomenderar du iså fall? ”Moppsås” eller annat?
Sedan vill jag bara kolla att jag fattat ditt recept rätt, efter uppnåd innertemp. på 80 grader och kötett klätts i folie, ska man fortsätta grilla köttet eller tar man ut köttet ur grillen och det kommer upp i 93-95 grader ändå?
Mvh
Toomas Kardfall
Hej!!
Funderar hur länge du kör med rök på din brisket??
Med vänlig hälsning Stefan
Hej!
Jag brykar köra dom första 3-4 timmarna, sen får den gå vanligt!
Mvh
Björn
[…] TILL RECEPTET […]
Hej
Hur lång tid tar detta ungefär? Fixar man det på 5 timmar?
Hej!
Det är gränsfall. Min förra brisket tog ca 15h.
Men om du kör folie efter några timmars rök, så kan det gå.
Hej, vad äter man till sin brisket?
Hej Jonas!Du kan äta egentligen vad som helst. Till potatis, pommes,mos i bröd. Det funkar till det mesta.!