fbpx

Bourbongrillad Julskinka

by • november 23, 2017 • Gris, Julmat, Low & Slow, Rök, RotisserieComments (1)32908


Bourbongrillad Julskinka

Att grilla julskinka är en tradition hemma hos.

Tänk er en härlig kall decemberdag, med några minusgrader och lite snö.
Ni går ut hela familjen och tittar till julskinan som grillas så fin där.
kanske hjälps ni åt att glaza den och kollar temperaturen.

Vi brukar tända upp våra eldkorgar och håller lite glögg uppvärmt på grillen samtidigt.

Denna julskinka skiljer sig något från den traditionella.
Receptet kommer från Weber och Weberklubben, det är altså inte mitt eget.
Men bra är det….Mycket bra. Jag har bytt ut hickoryflisen mot äpple eftersom det ger en något mildare röksmak än hickoryflisen.
Gillar man som jag whisky så är det ett perfekt recept.
I detta recept använder vi oss av ett rotisserie som får skinka ännu mer saftig.
Har du inget rotisserie så går det bra att grilla skinkan indirekt, men jag rekommenderar att du sänker värmen något i grillen då. Håll ca 100-120 grader istället.

 

Du behöver:

  • Ca 3 kg rimmad skinka med svål
  • 1,5 dl dijon
  • ½ dl bourbon eller valfri whisky
  • Flingsalt & svartpeppar
  • Rökflis från äpple
Till rubben:
  • 2 dl muscovadosocker
  • ½ dl Colemans senapspulver
  • ½ tsk fint mortlad kryddnejlika
  • 1 msk mald ingefära

Gör så här:

  • Lägg rökflisen i blöt.
  • Blanda ihop alla ingredienser till  rubben.
  • Blanda sedan ihop Bourbon, dijonsenap, salt och peppar.
  • Skär bort svålens yttre, men spara fettkappan
  • Skär ett snyggt rutmönster i den.
  • Gör i ordning din grill för indirekt värme och ca 125-150 graders temperatur
  • trä på skinkan på spettet.
  • Pensla med senaps och bourbonblandningen.
  • Strö på ca 1/4 av rubben.
  • Gör detta igen varje halvtimme tills rubben är slut.
  • lägg en droppform under skinkan för att samla upp fett som droppar från skinkan.
  • Lägg en näve rökflis på glöden och stäng locket.
  • Fyll på med rökflis när det slutat ryka första timmen
  • Skinkan är klar när den nått en innertemperatur på 68 grader.
    detta bör ta ca 3 h
  • Vira in i folie och låt vila.

Njut av skinkan tillsamman med alla andra godsaker på julbordet, eller på en bit bröd tillsammans med en riktigt bra senap.

 

 

© Björn Mineur

 

(Visited 24 472 times, 1 visits today)
Pin It

One Response to Bourbongrillad Julskinka

  1. […] TILL RECEPTET […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *