Julrevben BBQ-style
En tradition hos oss är att alltid göra julrevbenen på grillen.
Vanligtvis gör jag två olika sorter.
En variant som är lättrökta, och en variant som inte är rökta, men som har svålen kvar som jag sedan gör knaprigt.
Du behöver:
- Tjocka revben med svål
- Rökflis av körsbär
- 1 l Äppeljuice
- 1-2 torkad eller färsk chili
- 3 lagerblad
- 1 dl salt
- 10 svartpepparkorn
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull.
- koka upp på svag värme så att saltet löser sig.
- lägg i ett par isbitar för att få saltlagen att svalna.
- Lägg i revbenen i en zippåse och och häll över saltlagen.
- Se till att hela revbenen är täckta.
- Låt stå i kylskåp i ca 24 h.
- Gör i ordning grillen för Low & slowgrillning (jag använde mig av min smokenator, men indirekt värmne fungerar fint)
- Se till att hålla en temperatur mellan 100-125 grader.
- Lägg på rökflisen och rök första timmen.
- Fortsätt sedan att grilla infirekt tills revbenen når en innertemperatur på 80 grader.
- Detta tar ca 3 h.
- Under tiden blanda ihop en julmustglaze.
Receptet hittar du HÄR - När du nått rätt innertemperatur tart du av revbenen och låter dom vila lite i folie.
- under tiden fyller du på med briketter och ser till att få riktigt hög temperatur i grillen, men fortfarande indirekt.
- skär av svålen
- Skär upp revbenen och lägg i en form
- Pensla på glazen och lägg på revebenen igen.
- Pensla på ny glaze hela tiden och när dom fått en fin yta är dom klara.
En given klassiker på julbordet.
©Björn Mineur
Kanske gillar du också:
Rökt Vildsvinslägg Next Post:
Mojito & Chilisill
Grymt gott! Dessa var julbordets absoluta höjdpunkt och kommer bli ett stående inslag!