Lönnrökt Julskinka
Har du provat göra din julskinka på grillen någon gång?
Det blir så mycket godare och lite annorlunda än alla annan julmat.
Här ger lönnröken en speciell touch till skinkan, och ger en annorlunda smak på julbordet.
Här fungerar det även med annan rökved såsom äpple, körsbär, pecan eller hickory. Välj din egen favorit.
Dock tycker jag lönnträ ger en lätt söt röksmak som passar mycket bra till fläsk.
Du behöver:
- En rimmad julskinka i valfri storlek.
- 1dl senap
- 1/2 dl brunt socker
- 1 äggula
- 1 dl ströbröd
- Rökved av lönn
Gör så här:
- Skölja av skinkan.
- Snitta ett snyggt mönster på svålen
- Starta röken eller grillen och se till att den håller ca 100-125 grader.
- Lägg på lite lönnträ på glöden, och lägg på skinkan.
- Placera gärna en droppform under för att samla upp fettet som droppar ner där.
- Räkna med ca 1,5 h per kilo, men en stektermometer är på sin plats här.
- När skinkan uppnått 65 grader är den klar.
- Lägg skinkan i folie, fyll sedan på med briketter och se till att grillen blir riktigt varm.
- Blanda ihop senap, äggula och farinsocker.
- Pensla sedan på senaps och äggblandningen.
- Sikta över ströbrödet och grilla igen tills skinkan har fått fin färg.
Det blir garanterat en favorit med lönnrökt julskinka på julbordet.
©Björn Mineur
Kanske gillar du också:
Julmustsås Next Post:
Vitvins- och honungsmarinerad Secreto