fbpx

Lönnrökt bacon

by • mars 26, 2013 • Bacon, Low & Slow, RökComments (2)77711



Hittade ett recept i den eminenta boken Weber Smoke på hemmagjord bacon.

Det finns väl ingen bbqfantast som inte gillar bacon. Skulle det vara så,
prova detta recept, därefter är ni hooked.

Köpte en bit sidfläsk på bit.

Gjorde en saltlake med ca 10% salthalt.
Lät den ligga där i ca 24 h.

Gjorde i ordning lönnträet och lät det blötläggas ett tag.
Lönnen som förövrigt är självhuggen i ett skogsområde som en släkting äger.
Det diskuteras fram och tillbaka om man ska ha barken kvar på veden. Jag kör utan att skala av barken och känner ingen som helst skillnad.

Startade igång röken och körde på ca 100 grader i 6h.
Fyllde på med rökved en gång i timmen ungefär.
Lät den gå till 75 grader, tog därefter ut och slog in i dubbel folie och lät svalna däri några timmar.
Man var duktigt sugen på att prova direkt, men den som väntar på någon som har gått har väntat för länge som jag brukar säga.

När den svalnat till hanterbar temperatur skivar man den i så tunna skivor som möjligt.
Dock blir det mer likt skivor av stekfläsk.

Stek upp dem rejält på varje sida och du har världens godaste egna bacon. inget färdigköpt kan någonsin slå detta.

Det går utmärkt att frysa in och plocka fram när man behöver den.

Varför inte tärna den och ha på pizzan eller till din skånska ”Äggakaga”

Det fungerar lika bra på din klotgrill och med annan rökflis.
Kom bara ihåg nyckelordet Low & Slow

(Visited 14 877 times, 1 visits today)
Pin It

2 Responses to Lönnrökt bacon

  1. Niclas olofsson skriver:

    Hej, ang barken på träet så har jag fått lära mig att björknäver sotar och är cancerogent. I övrigt ska barken bort på alla träslag ty det finns sporer och föroreningar som inte hör livsmedel till.

    Mvh Niclas

  2. Björn Wilhelmsson skriver:

    Kyl baconet i frysen så det blir lite hårdare. Lättare att skära tunna skivor då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *