Beer can chicken har ju synts lite här och där på sista tiden i Sverige.Innan dess är det inte många som vetat vad det är.
Eftersom kycklingen står på ölburken så förångas ölen och kryddorna upp i kycklingen.
Detta gör att den blir otroligt saftig och smakrik.
Dessutom blir kycklingen jämt grillad på alla sidor utan att du behöver vända den.
Jag gör detta ofta, då det är så enkelt och gott.
Man kan variera receptet i oändlighet, men detta tycker jag är ett av dom bättre.
När man en gång gjort kyckling på ölburk, så vill man aldrig göra tråkig kyckling i ugnen mer.
- 1 st kyckling gärna över 1,4 kg
- valfri rub
- valfri ölburk 33 cl
- 2 vitlöksklyfta
- 1 röd chili
- en skvätt Ardbeg whisky (går bra med vilken whisky som helst, gärna rökig)
- Smör
- Rubba kycklingen utvändigt så den är helt täckt.
På bilden använder jag Cowtown – The Squeal Hog Rub
En fantastisk rub, som passar till det mesta.
Du hittar den på min favoritshop Grillhouse.se
- låt smöret bli rumsvarmt, blanda i lite av rubben i smöret och rör runt.
- Lossa försiktigt på skinnet vid nacken på kycklingen och lossa lite på skinnet med fingret och massera ut smöret innanför skinnet.
- drick ur lite ur halva ölburken, slå i lite av samma rub som du haft till kycklingen. (detta är det fina med detta recept, du får dricka en halv öl även om det är mitt i veckan)
- Krossa 2 vitlöksklyftor och finhacka chillin med kärnor och lägg i detta i burken.
- Slå i en skvätt whisky.
- trä kycklingen över burken.
Jag brukar använda Napoleons kycklinghållare för att samla upp fettet och för att få kycklingen stabilare.
Kör indirekt värme ca 125-150 grader i 1,5-2h beroende på storlek på kycklingen.
Kycklingen ska ha en innertemperatur på 83 grader när den är klar.
Jag brukar alltid köra lite rökflis med för att få lite mer röksmak.
Som ni ser på bilden så använder jag BBQr’s Delight Apelsin Pellets. Detta är pellets som inte behöver blötlägga innan användninga. Även dessa hittar du på Grillhouse.se
Kycklingen kan serveras med vad som helst.
Potatis, pommes, ris, en fräsch sallad.
Kanske gillar du också:
Så här trimmar du revben Next Post:
Lönnrökt bacon