Stenad het kyckling
Denna variant av kyckling är lite annorlunda mot vad jag tidigare gjort på burk eller på rotisserie
Här delar du kycklingen på hälften och pressar ner den mot gallret med tegelstenar.
Detta är en riktigt het rackare, så se till att ha mycket öl att skölja ner med.
Gör så här:
Gör en ölbrine (en form av lag som kycklingen får bada i i ca ett dygn)
- 3 burkar öl (33 cl)
- 1 l vatten
- 1,5 dl grovsalt 1,5 dl brunt socker
Rör om ordentligt, så salt och socker löser upp sig.
Låt kycklingen ligga i lagen i kylen under ca 1 dygn.
Gör i ordning rubben:
- 2 msk chilipulver
- 2 msk chiliflakes
- 2 msk lökpulver
- 2 msk senapspulver
- 2 msk spiskummin
- 2 msk paprikapulver
- 2 msk persilja
- 2 msk curry
- 2 msk salt
Lägg kycklingen på en skärbräda. Om du använder hel kyckling: Klipp upp längs bröstbenet, vik ut och platta till den med kraft. Pensla på olja och rubba den.
Blanda lite av rubben i smör som är rumstempererat.
Lägg sedan i frysen en stund, så du enkelt kan skära skivor av smöret
Pressa in ett finger under skinnet på bröstfiléerna och lossa försiktigt.
Lägg in skivat smör under skinnet.
Gör i ordning glazen:
- 1 dl olivolja
- lite smält smör
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 msk socker
- 1 mycket finhackad chili (när du hackar chili, hacka två extra och spara till serveringen)
- 0,5 msk paprikapulver
Gör i ordningen grillen enligt 50/50-metoden
Slå in två tegelstenar i folie.
Grilla kycklingen direkt, med skinnsidan uppåt.
lägg på tegelstenarna på kycklingen
och låt den ligga i ca 10 minuter, sedan flytar du äver den till den svala delen av grillen.
Försök få en temperatur på ca 150 grader i grillen.
låt kycklingen grilla indirekt fortfarande med skinnsidan uppåt i ca 1 timme, eller tills kycklingen fått fin färg.
pensla kycklingen med glaze undefär varje kvart.
När kycklingen är klar sprider du över resterande chili.
Kanske gillar du också:
Jägermarinerad fläskkarré och rösti på grillen Next Post:
BBQ Brisket(Oxbringa)
Detta låter kanongott, ska prövas 🙂
Följer din blogg och det är den bästa!
Tack Marcus!
kul att du gillar bloggen.
[…] TILL RECEPTET […]