fbpx

Pulled Chicken

by • januari 27, 2014 • Fågel, Low & Slow, Pulled, RökComments (0)12301

Pulled Chicken

Pulled Chicken är en lite annan variant av pulled pork.

Det innebär egentligen att du helgrillar en kyckling på låg temperatur upp till över 90 grader.

Även om kycklingen är saftig, så är den i regel något torrare än karrén som man brukar använda till pulled pork.

Detta löser man genom att injecera kycklingen samt blanda ut den färdig ”pullade” kycklingen med bbqsås.

Kycklingarna har även fått liga i ”brine” i ca ett dygn.
Denna körs som en beer can chicken för att få den ytterligare lite saftigare.

Dessutom injecerar jag även filéerna med öl

I detta receptet använder jag mig av äppelflis som rökved, men använd gärna din favorit.

Du behöver:

  • 1 hel kyckling
  • Din favoritrub (I mitt fall använde jag Dizzy Pigs Tsunami spin, perfekt till kyckling)
  • 1 burk valfri öl.
  • BBQsås (Välj din favorit)
  • Olivolja
  • Valfri rökved

 

Till brinen:

  • 4 l vatten
  • 4 dl salt
  • 2 dl brunt socker
  • Några torkade chili
  • Lagerblad
  • Hela pepparkorn
  • 2 st skivade citroner (eller apelsiner)

Anpassa mängden vatten till hur mycket du behöver, se till att hålla ett jämt förhållande med salt och vatten dvs 1 l vatten och 1 dl salt.

 

Gör så här:

 

  • Blanda ihop alla ingredienser till brinen och låt koka upp så allt salt och socker löser sig.
  • Låt svalna helt, lagen får inte vara varm när du lägger i kycklingen.
  • Lägg i kycklingen
  • Se till att hela kycklingen täcks av brinen, skulle dom flyta, lägg något tungt ovanpå.
  • Låt den ligga i ca ett dygn
  • Gör i ordning grillen för low & slowgrillning och ca 100-125 grader
  • Plocka upp kycklingen och skölj av den.
  • Torka rent den och gnid in med olivolja
  • Rubba kycklingen runt om.
  • Injicera bröst och lårfiléer med ölen som blev över
  • Ta av toppen på ölburken och spara lite av ölen.
  • Häll resten i en kastrull och värm tills den börjar ånga.
  • Under tiden Injicera bröst och lårfiléer med ölen som blev över
  • Häll tillbaka den varma ölen i burken Och trä på kycklingen.
  • Har du en kycklinghållare använder du den.
  • Lägg på rökflis på glöden och grilla indirekt tills du når en innertemperatur på 92 grader.
  • Detta tar några timmar, fyll på med rökflis dom första två timmarna.
  • När du har rätt innertemp tar du av kycklingen, plockar av skinnet som inte blir krispigt vid dessa temperaturerna.
  • Värm rikligt med olja i en stekpanna och fritera kycklingskinnet krispigt.
  • Värm nu BBQSås i en kastrull.
  • Riv isär kycklingskinnet med två gafflar.
  • Blanda köttet med bbqsåsen.
  • Servera i hamburgerbröd med valfria tillbehör och lägg i det krispiga kycklingskinnet.
    Jag hade i picklad rödlök och inlagd jalapeno

 

©Björn Mineur

(Visited 5 477 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *