Mackmyrafläsk med knaprig svål
Detta recept är perfekt både på julbordet,till påsk, midsommar, eller egentligen när som helst .
Mackmyrawhiskyn och flisen ger en skön whiskytouch på fläsket.
Har du ingen grill så går detta bra att göra i ugnen med, men du mister röksmaken.
Du behöver:
- Fläsksida med svål.
- Mackmyra rökflis
- 1,5 dl Mackmyra brukswhisky
- 1,5 dl vatten
- 3/4 dl brunt socker
- 2 msk grovt salt
- 1/2 tsk chiliflakes
- Några isbitar
Gör så här:
- Blanda ihop allt utom isbitarna i en kastrull och värm på mediumvärme.
- Rör tills saltet och sockret löst upp sig.
- Ta av från plattan och lägg i isbitarna så den svalnar fort.
- Snitta svålen på fläsket vertikalt med ca 0,5 cm mellanrum.
- Snitta igenom hela svålen och lite ner i fettet, se dock till att du inte kommer ner i köttet, för då är risken att det blir torrt.
- lägg i fläsket i en zippåse och häll över den svalnade blandningen.
- Se till att allt fläsk är täckt.
- förslut påsen och låt stå i kylskåp i ett dygn (detta är en av hemligheterna för den goda smaken så skippa inte detta)
- (Detta moment är frivilligt, men äger du en injektor, så injecera lite ren mackmyra i bitarna.)
- Dagen efter gör du i ordning din grill för low & slowgrillning.
- Har du en smoker använder du denna.
- Lägg Mackmyraflisen i blöt
- När din grill eller smoker nått 100-125 grader lägger du rökflisen på glöden
- Lägg på dina fläsksidor med svålen uppåt.
- upprepa 1 gång i timmen under tillagningstiden.
- Fyll på med rökflis första timmen så att det ryker hela tiden.
- Slå upp fyra fingrar Mackmyra i ett glas.
- Drick sedan detta samtidigt som du granska ditt mästerverk.
- upprepa 1 gång i timmen under tillagningstiden.
- När fläsket nått en innertemperatur på 75 grader.
- Ta ut och låt vila i folie i ca 1 h. se till att ha svålen nedåt i folien.
- På så sätt mjukas den upp av safterna från köttet
- Nu är det dags att få svålen knaprig.
- Sätt igång ugnen på 250 grader.
- Faktum är att det är lättare att lyckas med knaprig svål i ugnen än på grillen.
- Detta går att göra i grillen med för den som vill. Viktigast för mig är slutresultatet.
- Starta grillfunktionen.
- salta svålen ganska rejält
- lägg i en form med svålen uppåt.
- Grilla tills svålen poppar upp och är krispig:
- Vakta noga så du inte bränner svålen.
Skär i tunna skivor och njut.
Lika gott varmt som kallt.
©Björn Johansson
Kanske gillar du också:
Bourbongrillad Julskinka Next Post:
Havskräftor med saffran och rom
Det ser underbart ut, jag är nog en av få kvinnor som älskar whisky.
detta måste jag prova. Fortsätt med dina härliga recept. Kram Sandra