Mackmyrafläsk med knaprig svål

by • december 20, 2013 • Gris, Julmat, Kött, Low & Slow, RökComments (1)4202


Mackmyrafläsk med knaprig svål

Detta recept är perfekt både på julbordet,till påsk, midsommar, eller egentligen när som helst .

Mackmyrawhiskyn och flisen ger en skön whiskytouch på fläsket.

Har du ingen grill så går detta bra att göra i ugnen med, men du mister röksmaken.

 

Du behöver:

  • Fläsksida med svål.
  • Mackmyra rökflis
  • 1,5 dl Mackmyra brukswhisky
  • 1,5 dl vatten
  • 3/4 dl brunt socker
  • 2 msk grovt salt
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • Några isbitar

 

Gör så här:

  • Blanda ihop allt utom isbitarna i en kastrull och värm på mediumvärme.
  • Rör tills saltet och sockret löst upp sig.
  • Ta av från plattan och lägg i isbitarna så den svalnar fort.
  • Snitta svålen på fläsket vertikalt med ca 0,5 cm mellanrum.
  • Snitta igenom hela svålen och lite ner i fettet, se dock till att du inte kommer ner i köttet, för då är risken att det blir torrt.
  • lägg i fläsket i en zippåse och häll över den svalnade blandningen.
  • Se till att allt fläsk är täckt.
  • förslut påsen och låt stå i kylskåp i ett dygn (detta är en av hemligheterna för den goda smaken så skippa inte detta)
  • (Detta moment är frivilligt, men äger du en injektor, så injecera lite ren mackmyra i bitarna.)
  • Dagen efter gör du i ordning din grill för low & slowgrillning.
  • Har du en smoker använder du denna.
  • Lägg Mackmyraflisen i blöt
  • När din grill eller smoker nått 100-125 grader lägger du rökflisen på glöden
  • Lägg på dina fläsksidor med svålen uppåt.
  • upprepa 1 gång i timmen under tillagningstiden.
  • Fyll på med rökflis första timmen så att det ryker hela tiden.
  • Slå upp fyra fingrar Mackmyra i ett glas.
  • Drick sedan detta samtidigt som du granska ditt mästerverk.
  • upprepa 1 gång i timmen under tillagningstiden.
  • När fläsket nått en innertemperatur på 75 grader.
  • Ta ut och låt vila i folie i ca 1 h. se till att ha svålen nedåt i folien.
  • På så sätt mjukas den upp av safterna från köttet
  • Nu är det dags att få svålen knaprig.
  • Sätt igång ugnen på 250 grader.
  • Faktum är att det är lättare att lyckas med knaprig svål i ugnen än på grillen.
  • Detta går att göra i grillen med för den som vill. Viktigast för mig är slutresultatet.
  • Starta grillfunktionen.
  • salta svålen ganska rejält
  • lägg i en form med svålen uppåt.
  • Grilla tills svålen poppar upp och är krispig:
  • Vakta noga så du inte bränner svålen.

 

Skär i tunna skivor och njut.
Lika gott varmt som kallt.

 

©Björn Johansson

 

(Visited 1 322 times, 1 visits today)

Pin It

One Response to Mackmyrafläsk med knaprig svål

  1. Sandra skriver:

    Det ser underbart ut, jag är nog en av få kvinnor som älskar whisky.
    detta måste jag prova. Fortsätt med dina härliga recept. Kram Sandra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *