fbpx

Texmex Tequila Can Chicken

by • juli 27, 2013 • Beer Can Chicken, FågelComments (3)6784


Texmex Tequila Can Chicken

 

Det finns många typer av beer can chicken, och alla behöver faktiskt inte innehålla öl.
Många andra typer av vätska fungerar utmärkt, tex, juice, vin, läsk mm.

Fredag är ju tacofredag för många, så därför bestämde jag mig för att göra en Texmex tequila Can chicken istället och spetsa till det med lite tequila.

 

 

Du behöver

  • 1 hel kyckling minst 1,3 kg
  • 1 burk citron & limeläsk (fungerar bra med fanta citron också eller schweppes lemon)
  • 2 msk smör
  • olivolja
  • Ev en marinadspruta om du har en.
För rubben:
  • 3 msk chilipulver
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk milt paprikapulver
  • 1 msk grovmalen svartpeppar från kvarn
  • 1 msk oregano
  • 1 msk salt
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk red hot chili flakes
  • 2 tsk korianderblad
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
I burken:
  • lite av rubben
  • En hackade chili av valfri sort
  • en hackad vitlöksklyfta
  • en skvätt tequila

Gör så här:

Börja med att lägga smöret i en skål och låt det bli rumsvarmt

Blanda i lite av rubben i smöret och blanda tills det är välblandat.

Gör i ordning grillen för indirekt grillning och ca 150 grader.

Pensla kycklingern runt om med lite olivolja
Rubba kycklingen med rubben

Fyll marinadsprutan med läsk och tequilablandningen. (frivilligt)

Trä på kycklingen på burken.
Här är det en fordel att använda någon form av kycklinghållare för att få kycklingen stabil på gallret.
Har du ingen hållare så ta en mindre ugnsform och ställ burken där istället.

Lossa på skinnet vid filéerna så det bildas en liten ficka mellan filéerna och skinnet.
Lättast är att sticka ner pekfingret, då man inte vill göra hål på skinnet.

Lägg i lite av kryddsmöret där, detta göra att du får en ännu saftigare kyckling samt att skinnet blir knaprigare.

Ställ kycklingen på grillen och stäng locket.

Kycklingen är klar efter ca 1,5 h eller när den nått en innertemperatur på ca 70 grader.

I slutet av ca 15 min innan kycklingen är färdig sprutar du in lite av tequilablandningen i filéerna.

Nu har du en ruskigt smakrik och saftig texmex tequila can chicken.

 

Vid just den här grillningen hade jag två ytterst kompetenta medarbetare vid grillen.

Det var bara för mig att luta mig tillbaka!

 

IMG_5091IMG_5098

(Visited 1 358 times, 1 visits today)
Pin It

3 Responses to Texmex Tequila Can Chicken

  1. […] Denna har jag rubbat med en texmexrub, och kör Webers Champion BBQsås invändigt, samt lagrad riven prästost. Rubben är den samma som jag använde till min Texmex Tequilacan chicken. […]

  2. […] TILL RECEPTET […]

  3. John Bergström skriver:

    Ett tips gällande att få in smöret under skinnet mot bröstfileérna är att ta en matsked och föra in försiktigt med skålade delen upp mot skinnet, gör även saken mycket enklare att föra in smöret.

    Så blir man lite mindre kladdig.

    Mvh
    John Bergström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *