fbpx

Fisk på Grillen!

by • juli 11, 2014 • Fisk & SkaldjurComments (0)14560

Hej alla grill/bbq älskare.
Bobby Winther heter jag, fått äran att skriva lite om fisk på grillen.

Mitt intresse för fisk har funnits där länge. Men jag var livrädd i början. Grilla fisk!?
Jag misslyckades mycket i början, och även idag 🙂

Jag började att köp billiga råvaror som ex frysta laxbitar, torskblock på storvaruhusen..Inget bra!
Det absolut viktigaste som i all matlagning, skaffa bra råvaror.

Fet fisk som lax, hälleflundra är tacksamma arter som är utmärkta att få till bra på grillen.
Förberedelserna är minst lika viktiga som tillagning av ex kött/fågel, d v s ta fram det i god tid innan.

Det finns många olika tillagningstekniker som gör det till en succé
Själv röker jag mycket fisk på min Weber Performance. Ja! du läste rätt. Det går alldeles utmärkt att röka på en klotgrill.

Viktig faktor är naturligtvis temperaturen i din grill, och innertemperaturen på råvaran
Även valet av träslag till din rökning.
Al,Bok,En,Ek,Björk är bra alternativ.
Vill man ha mer distinkt röksmak går valet lätt över till Hickory.

Hela fiskar, filéer funkar utmärkt. Ju fetare arter, ju mer smak bär det.
Varför inte pröva och helgrilla fisk i halster! Bra val av fisk är ex Makrill, Abborre, Sik. Mer exotiska arter som Red Snapper, går utmärkt o grilla
Lite om temperatur:
Själv lägger jag mig på ca 49-50, när jag grillar lax. Och runt 45 när Hälleflundran ligger på.
Torsken tas av vid 50.
Allt är efter tycke och smak, pröva dig fram. Dock blir det ytterst torrt och tråkigt om det får gå för långt, som vid
all matlagning..:)

Tänkte dela med mig av ett fantastiskt recept på torskrygg med sting

 

Torskrygg/Filé Med sting

Du behöver:

  • 1 Torskrygg/Filé
  • 500 gr färskpotatis
  • 1 paket Halloumi
  • 1 knippe färsk koriander
  • 2 Gröna chilipeppar (birdseye)
  • 2 schalottenlök
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1/2 Lime
  • 1/2 citron
  • 1 Keffir-Limeblad
  • 5 msk Fisksås
  • 1 msk Rapsolja
  • 1 1/2 dl Ostronsås
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • Sichuan Peppar(hela) ca 10 st
  • Svartpeppar(hela) ca 5 st

Gör så här:

  • Lättrimma fisken på en skärbräda med salt och socker i ca 1 timme.
  • Glazen: Mixa ihop koriander, schalottenlök, vitlök olja, keffir-limeblad, 2msk fisksås, rapsolja, saften från 1/2 lime/citron
  • Låt stå och dra i kylskåp ca 30 min.
  • Koka nypotatisen ca 20 min. Tag av och låt ånga av. Dela de i klyftor.
  • Koka ner ostronsås, vatten, 3 msk fisksås. Finhacka koriander. Mortla upp pepparn och tillsätt till skyn. Låt sjuda i ca 15 min. Smaka av med ev mer peppar, ostronsås, koriander
  • Värm grillen till 175-200 grader.
  • Skiva upp Halloumin
  • Lägg fisken på ett teflonnät,(nära glöden)för indirekt grillning pensla på glazen, och Halloumin på grillgallret.
  • Grilla torsken till ca 45-50 grader i innertemperatur.
  • och halloumin till den fått fina grillränder. Fritera potatisen under tiden i en fritös på ca 170 grader, tills de blir gyllenbruna
  • Serveras med sallad

Smaklig måltid.
Besök gärna min sida på Facebook: Bobby Winther’s Mat & Grill, och AB Fiskpågarna som leverera med kvalité och god service
Där finns och kommer finnas tips och idéer för alla smaklökar. Samt Tävlingar!

/Bobby Winther

(Visited 7 810 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *