fbpx

Whiskymarinerad skinstek rökt med ek

by • april 17, 2013 • Kött, RökComments (0)18675


 

Äntligen är våren här på riktigt.

Temperaturer på runt 15 grader och strålande solsken.

Har haft en skinkstek liggande i frysen ett tag och har inte riktigt vetat vad jag ska göra med den.
Fick tips av grannen för någon vecka sen om en marinad som han han använt på just skinkstek.
Att den sen är whiskybaserad är ingen nackdel, whiskylover som man är.

Till detta bbqrecept behöver du:

  • 1 skinkstek
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 3msk tomatpure
  • 2 msk whisky
  • 1 msk farinsocker
  • 1 riven gul lök
  • 3 msk oliv eller rapsolja

 

Så här gör du:

  • Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och kokka upp och låt puttra några minuter
  • Låt svalna under omrörning
  • Marinera köttet över nattten.

 

Starta grillen och se till att den håller ca 125 grader.
Det är viktigt att skinksteken körs riktigt low & slow för att få den saftig.

 

Jag använde mig av ekchunks.
Dessa har jag själv huggit och låtit torka i ca 1 år.
Fördelen är att man inte behöver blötlägga chunks, utan dom ryker länge ändå.

Lite innan grillen är redo med rätt temp, så sila resterna av marinaden och blanda ut med några matskedar äppelcidervinäger och äppeljuice.

Injecera sedan steken med blandningen.Detta kräver att du har en injektorspruta. Den finner du i välsorterade grillbutiker.

Tog av grillen vid en temperatur på 63 grader och lät vila i folie i ca 10 minuter, sedan åts den tillsammans med en sallad och vitlöksbröd.

Är faktiskt imponerad av skinksteken.
hade inga större förväntningar, men det blev riktigt gott och saftigt.

(Visited 12 167 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *