Rökt Chili (Chipotle)
Chipotle har säkert alla smakat.
Nu på hösten när chiliskörden är god, kan det vara kul att prova göra sin egen chipotle.
Generellt kan man säga att chipotle betyder rökt chilipeppar.
Det spanska ordet chipotle är taget från ordet chipotle på språket Náhuatl som var Aztekernas språk. Där betydde chil, het peppar och potle betydde rökt. Från början stavades ordet pochilli. Andra tidiga stavningar i Mexiko är tzilpoctil, tzonchilli, and texochilli. Den vanligaste rökta chilin är jalapeños, som fått sitt namn efter staden Jolapa i delstaten Veracruz. I Mexiko kallas jalapenos även för cuaresmeños, eller Lenten chili.
Den rökta chilin har sitt ursprung i den antika civilisationen Teotihuacán, norr om dagens Mexiko city. Det var den största staden i Mesoamerica och detta var långt innan Aztekernas tid.
Här använder jag mig av Jalapenos, Bhut Jolokia och Super Hot Chili F1
Det finns en del viktiga saker att tänka på då man röker sin egen chipotle: Kvalitén på chilin, typen av trä att elda för att skapa röken, temperaturen på röken och tiden för hur länge chilin exponeras för röken och värmen.
Rekommenderade träslag är trä från fruktträd, hickory, ek och pecan. Pekan är det vanligaste träslaget vid rökning av chili i Mexiko.
Tvätta chilin ordentligt och ta bort frukter med eventuella skador.
Av 500 gram färsk jalapeño blir det ca 50 gram chipotle, alltså en tiondel.
Gör så här:
Egentligen bör chili kallrökas, men det funkar bra att varmröka med om man håller riktigt låg temperatur. Den får helst inte stiga över 70 grader. Kan du hålla 50 grader är det bra.
För att åstadkomma det så använder mig av min stora rök för att få långt avstånd mellan brännkammaren och chilin, samtidigt är det lättare att få spridning på chilin, så röken attackerar från alla håll.
Vattenbadet fylls med kallt vatten och som förbränningsmetod använder jag mig av snakemetoden.
Fyll snaken med massor av rökflis då vi vill ha konstant rök.
Mellan ”snaken” så sätter jag en form fylld med kallt vatten.
Detta gör att man kan hålla låg temperatur länge.
För här behöver du röka i många timmar.
Detta fungerar även i en klotgrill om du använder samma metod, men håll koll på temperaturen.
Lägg en folieform fylld med vatten i mitten om du använder din vanliga klotgrill.
Chilin bör rökas länge, titta till den lite då och då.
När den är mörk och knastertorr så är den färdig.
I mitt fall tog det ca 24 timmar.
Det fina när du kär snakemetoden är att när briketterna börjar ta slut, så kan du lätt förlänga ormen utan att behöva tända upp nya briketter
Spara som hel torkad chili och använd i grytor, eller mal ner till chipotlepulver
Kanske gillar du också:
Baconlindade Dadlar Next Post:
Hur firar du National Cheeseburger day?
[…] TILL RECEPTET […]
Hej, ser att detta är ett inlägg som har några år på nacken men tänkte höra vilket typ av rökved du skulle rekommendera till rökt chili?
Chipotle är specifikt rökt jalapeno. Inte vilken chili som helst.
Chipotle är ett samlingsnamn på rökt chili och kan innefatta vilken sort som helst.
Mvh Björn
Chililovers Sweden
Låter som att jag ska kvista över till grannen och övertyga honom om att beskära sitt äppelträd så jag får lite bra rökspån till en helgrökning. Massor av mognande chili nu av olika sorter, och vad är livet utan en redigt smakrik chipotlestinn chili, på kött eller bönor.