fbpx

Low & Slowgrillad hel Entrecôte

by • december 27, 2013 • Kött, Low & Slow, Nöt, NyårComments (6)50999


Low & Slowgrillad hel Entrecôte

Nyår innebär ju Oxfilé för många.
Givetvis är det en fantastiskt mör och fin köttbit, men faktiskt i mina ögon lite tråkig.
Den innehåller inget fett och blir lätt ganska smaklös.

Jag föredrar Entrecôte i 9 fall av 10.
I detta receptet får du istället en fantastisk köttbit som smälter i munnen.

Nämligen helgrillad Entrecôte.

 

Du behöver:

  • 1 hel bit Entrecôte

Till marinaden:

  • 1 flaska rött vin
  • 1 dl balsamicovinäger
  • 0,5 dl Worcestershiresås
  • 4 msk honung
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk torkad oregano
  • 4 msk salt
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk malen svartpeppar

Till Rubben:

  • 1 dl paprikapulver
  • 0,75 dl finmalt kaffe
  • 2 msk chilipulver
  • 2 msk Muscovadosocker
  • 1 msk senapspulver
  • 1 msk gourmetsalt
  • 1 msk färskmalen svartpeppar
  • 1 msk malen koriander
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk malen ingefära

Gör så här:

  • Blanda ihop marinaden
  • lägg i entrecôten i en zippåse
  • Häll över marinaden (se till att den täcker hela köttbiten)
  • Låt stå i kylskåpet i ett dygn.
  • Bland ihop alla kryddor till rubben och mixa väl.
  • När du marinerat klart, torka av köttbiten.
  • Rubba köttbiten ordentligt.
  • Låt den rubbade entrecôten stå i rumstemperatur i ca 1 h
  • Under tiden gör i ordning grillen för low & slow, 100-125 grader.
  • Lägg på köttbiten
  • lått grilla tills du nått en innertemperatur på 55 grader om du vill ha den rare, 60 gader för medium och 65 för well done
    (Jag brukar plocka min vid 58 grader)
  • Låt vila i folie minst en kvart.
  • Skär upp i skivor och servera med valfria tillbehör.

©Björn Mineur

 

(Visited 38 755 times, 1 visits today)
Pin It

6 Responses to Low & Slowgrillad hel Entrecôte

  1. Mattias Kareld skriver:

    Hej,

    Körde detta till nyår. Succé!

    Kommentar från gäst (som driver eget hotell/restaurang):
    ”Det här var det bästa köttet jag ätit”.
    Tusen tack!

  2. Janne skriver:

    Hur lång tid kan man räkna med på grillen? Det beror väl på vikten antar jag, men mellan tummen och pekfingret?

  3. Någon rekommendation på sås och tillbehör?

  4. Peter Johnsson skriver:

    Provade detta till 12 gäster på Midsommarafton. Total succé! Drygt 3 kg entrecôte ”försvann”, lite rester att göra lyxpytt på. Nöjde mig dock med endast salt & peppar som rub. Fantastiskt bra, tack för receptet!

    • Alexander N skriver:

      Ja precis. Salt och peppar på bra kött. Där behöver man inte massa marinad och rub.

      För enklare kött delar så förstärker man med marinad och rub.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *