Jalapeno Jerk Baby Back Ribs
Jag har svårt att komma något som är så gott som riktigt perfekt BBQ-ade Baby Back ribs, eller kamben som vi kallar dom i Sverige.
Man bara äter, äter och äter.
Dessa babyback ribs är söta med ett rejält sting.
Precis som jag vill ha dom.
Du behöver ganska mycket ingredienser för att göra dessa, men jag lovar dig att det är värt det.
Dessutom har du antagligen det mesta i ditt kryddskåp och i kylen redan.
Notera att här används ingen rökflis, utan bara smaker från rub och bbqsås.
Du behöver:
- 4 racks baby back ribs (kamben)
- 1 l ananasjuice
- färsk koriander
- ca 8 färska jalapenos
Till BBQ-såsen:
- 2 jalapenos
- 2 msk hackad koriander
- 1 msk riven ingefära
- 2 dl ketchup
- 3 msk äppelcidervinäger
- 2 msk worcestershiresås
- 2 msk brunt socker
- 1 msk soja
- koshersalt och svartpeppar att smak av med
Till rubben:
- 2 msk brunt socker
- 1 1/2 msk koshersalt
- 1 1/2 msk malen koriander
- 1 1/2 tsk nymalen svartpeppar
- 1 1/2 tsk vitlökspulver
- 1 1/2 tsk lökpulver
- 1 1/2 tsk torkad timjan
- 1 tsk kanel
- 1 tsk starkt chilipulver
Gör så här:
- Börja med att dra av membranet på baksidan av ribsen.
- Det gör du enklast genom att pela upp en bit med en slö kniv och sedan dra av allt med en bit hushållspapper.
- Lägg ribsen i en stor ugnsform där alla får plats.
- Det gör inget om dom ligger ovanpå varandra.
- skiva jalapenosen och hacka koriandern lätt.
- Slå på 1 Lananasjuice så det täcker ribsen och lägg i jalapenos och koriandern.
- Låt marinera i kylen i ca 2-3 h.
- Gör nu BBQ-Såsen.
- blanda ihop ananasjuice, hackade jalapenos, koriander och ingefära i en kastrull (använd marinaden som ribsen legat i).
- låt koka upp tills hälften av vätskan har reducerat.
- Häll i ketchup, äppelcidervinäger, Worcestershiresås, brunt socker och soja.
- Sänk värmen och låt småputtra tills såsen blir tjock.
- Smaka av med salt och peppar, men var försiktig med saltet.
- Låt svalna.
- Blanda ihop alla kryddorna till rubben.
- Förbered din smoker eller grill för indirekt värme och ca 100-125 grader. Kör du din klotgrill så lägg en aluminiumform med vatten under.
- Torka av dina baby back ribs och rubba ordentligt med rubben.
- låt dom gå tills köttet lätt släpper från benet. Detta tar c 4-6 h (men värt varenda minut)
- Pensla med BBQ-såsen lite då och då, men inte första timmen.
- Pensla en gång precis innan servering.
©Björn Johansson
Kanske gillar du också:
Lammstek middle east style Next Post:
Smoke-La-Homa Brisket
Måste testas!
Men det står inget om mängden ananasjuice till BBQ-såsen, eller går det att använda den som ribsen marinerat i?
Tack för att du uppmärksammade det. Du använder juicen revbenen legat i.
Jag har ändrat i receptet!
Verkar gott, testas idag! Om jag uppfattar det rätt så blir det 10 jalapenos som kokar i rubben? 8 st från marinad + 2 st?
dennsa ska lätt göras! Om jag uppfattar det rätt så blir det 10 jalapenos som kokar i rubben? 8 st från marinad + 2 st?
** Menar givetvis såsen, inte rubben