fbpx

Rökt Whisky-Kalkon

by • september 10, 2016 • Fågel, NyårComments (0)19329



Sponsrat Inlägg

Har du ätit rökt kalkon någon gång?
Jag kan lova dig att det är den bästa kalkon du någonsin ätit.

Detta recept är väldigt Amerikainspirerat.

I USA vill man gärna röka sin kalkon på låg värme länge.
Förberedelserna startar några dagar innan, då man lägger kalkonen i en så kallad ”brine”

En saltlag som tränger in i köttet och mörar fågeln.
Det går så klart bra att köpa en färdigmörad kalkon också.



Dessa kalkoner görs gärna till Thanksgiving som infaller lite längre fram i höst och kalkonförsäljningen skjuter i höjden över hela USA

I detta recept får kalkonen ligga i brine i ca 2 dygn, därefter injiceras den med ett whiskysmör för att få riktigt saftiga filéer.

Kanske tycker du detta recept verkar krångligt. Men faktum är att alla kan göra det

Bara du har en grill med lock. Alternativt går det att göra i ugnen, men då tappar du röksmaken.

Hur du går tillväga kommer vi till senare.
Genom att röka kalkonen får den en djup mörk färg och kan nästan se något bränd ut.
Det är den givetvis inte utan, det är den riktigt mörka färgen med mycket smak man vill åt.

Kvalitén på Kalkonen är avgörande.
Därför köper jag alltid kalkon märkt med den gula pippin.

När du köper fågel märkt med Den Gula Pippin kan du vara säker att du får kvalité hela vägen.

Bönderna arbetar enligt kretslopp på sina gårdar där de tar vara på allt.
Kalkonerna matas med spannmål från svenska gårdar, åkrarna där spannmålet växer får näring av gödsel från fåglarna och stallarna, dvs husen där kalkonerna bor, värms upp med halm.

Om bonden äger skog värms det upp med flis från skogen osv.

Transporterna är alltid korta, detta för att slakterierna alltid ligger nära gården.
Detta göra att miljön inte påverkas i lika stor utsträckning som när man importerar fågel.
Det gör att även du är klimatsmart när du köper fågel märkt med Den gula Pippin.

Läs mer om märkningen här: Den Gula Pippin

1

Till receptet behöver du:

  • 1 Kalkon
  • Smör
  • En skvätt whisky
  • Rökved (Förslagsvis äpple som ger väldigt fin färg på kalkonen)

Till rubben:

  • 0,5 dl salt utan jod.
  • 3 msk paprikapulver
  • 2 msk vitlökspulver
  • 2 msk lökpulver
  • 2 msk torkad timjan
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 1 msk vitpeppar
  • 2 tsk torkad salvia
  • 2 tsk cayennepulver

Till Brinen:

  • 3 burkar öl (33 cl)
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl salt
  • 1,5 dl brunt socker
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 1-2 torkade chilifrukter (Eller lite chilipulver)
  • Några kvistar färsk salvia

 

ra-klakon3

Gör så här:

 

  • Blanda ihop alla ingredienser till brinen
  • Se till att salt och socker löser sig ordentligt.
  • Plocka ut inälvorna och halsen ur kalkonen, (dessa ligger oftast i en lite plastpåse inne i skrovet.)
  • Skär av skinnet runt halsen
  • Lägg kalkonen i saltlagen i en behållare med förslutet lock
  • Se till att hela kalkonen är täckt av lagen.
  • Låt ligga minst ett dygn

 

  • När det gått minst ett dygn
  • Plocka upp kalkonen och skölj ordentligt under rinnande kallt vatten
  • Torka av och låt ligga och torka en liten stund.
  • Blanda ihop alla kryddor till rubben.
  • Under tiden gör i ordning din grill för indirekt grillning och ca 125 grader.
    Detta gör du genom att tända upp ca 20 briketter och placera på 10 på varsin sida av grillen.
    Alternativt använd snakemetoden.
  • Smält rikligt med smör i en kastrull, tillsätt lite av rubben du gjort och häll i en skvätt Whisky.
    Rör runt tills smöret smält ordentligt.
  • Injicera i filéerna med en injiceringsspruta.
    Har du ingen så kyl ner blandningen snabbt, så smöret stelnar.
    Peta in detta under skinnet på kalkonen vid filéerna.
  • Rubba kalkonen runt om.
  • Lägg rökflis på glöden och lägg på kalkonen med bröstfiléerna uppåt.
    Stäng locket
  • Låt grilla med mycket rök tills kalkonen når en innerteperatur på 72 grader i filéerna
  • Första två timmarna fyller du på med rökflis när det slutar ryka.
  • När du nått önskad innertemperatur, så plocka av kalkonen och låt vila ca 15 minuter innan du serverar.

Servera med grillad eller ugnsbakad sötpotatis och höstens primörer.

 

Denna kalkon kommer garanterat göra succé på vilket middagsbord som helst.

4 5

 

 

 

 

 

(Visited 9 957 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *