fbpx

Tändvätska – Varför du INTE ska använda det i din grill

by • mars 17, 2022 • ÖvrigtComments (0)1912

Grillning är en fantastisk aktivitet, men det finns en sak som kan förstöra hela upplevelsen – Tändvätska.
Det låter som en bra idé i teorin, men det är som att sätta en liten krydda av diesel på din mat.
Så, varför ska man inte använda tändvätska i grillen?
Låt oss ta en titt på några av de skäl som gör tändvätska till en störande faktor i din grillning.

För det första, Smaken.. Du lägger timmar på att marinera din mat, krydda den och välja de finaste ingredienserna för att sedan bara slänga in en handfull kemikalier i mixen. Tändvätska ger inte bara en oönskad smak till din mat, utan det kan också göra den hälsoskadlig.
Du vill inte ha en smak av tändvätska i dina hamburgare eller kycklingvingar.

Vad innehåller tändvätska?

Tändvätska är en kemisk blandning som används för att tända en brasa eller grill. Den innehåller vanligtvis en blandning av flyktiga organiska föreningar (VOC), såsom petroleumeter, heptan, hexan och andra lättflyktiga kolväten.

Dessa kemikalier är inte bra för oss eftersom de är giftiga och kan orsaka allvarliga hälsoproblem. När de används kan de avge farliga ångor som kan irritera ögonen, halsen och lungorna. Inandning av dessa ångor kan också orsaka huvudvärk, yrsel, trötthet och illamående.

Tändvätska är farligt.

För det andra, tändvätska är farligt. Vi har alla sett de gamla reklamerna där någon häller tändvätska på grillen och sedan råkar tända fyr på halva kvarteret. Kanske har du kollat in Kjell i Ullared när han sprutar en halv flaska tändvätska på grillen. 
Okej, kanske lite extremt, men du förstår poängen. Tändvätska är en brandrisk, särskilt om du är nybörjare på grillning eller bara har otur.

Tändvätska är onödigt
För det tredje, tändvätska är onödigt. Det finns andra sätt att tända upp din grill som inte innebär att du riskerar att förstöra smaken på din mat eller skapa en brandrisk. Du kan använda en eldfackla, en grillstartare eller en kamin tändare för att tända dina kolbriquetter.

Okej, så nu vet vi varför man inte bör använda tändvätska. Men hur kan vi göra grillningen roligare? Låt oss ta en titt på några alternativ.

För det första, du kan prova en ny krydda eller marinad för din mat. Det finns hundratals olika recept på marinader och kryddor som kan ta din grillning till en helt ny nivå. Varför inte testa något nytt istället för att lita på tändvätska?

För det andra, du kan utmana dig själv. Testa att laga en ny maträtt eller en ny teknik för grillning. Utmaningen att behärska grillning utan tändvätska kan vara både rolig och givande.

För det tredje, du kan bjuda in vänner och familj. Grillning är en social aktivitet och det finns inget bättre sätt att tillbringa en sommarkväll än att umgås med nära och kära. Tändvätska är bara en sak som kan förstöra stämningen, men med rätt människor och rätt inställning kan grillkvällen bli en succé.

Så, sammanfattningsvis, låt oss undvika tändvätska när vi grillar. Det finns ingen anledning att riskera att skada smaken på vår mat, skapa en brandrisk eller helt enkelt först

Vad ska jag använda istället?

Det finns många andra sätt att tända upp din grill, som dessutom är både bättre och enklare.
Använd en Looftlighter, en elgaffel eller gasbrännare.
Skorstenständare och parafinkuber är också en väldigt bra produkter.

Här kan du läsa om enkla sätt att tända upp grillen utan tändvätskan.  

(Visited 828 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *