fbpx

Rökt Kalkon

by • november 12, 2014 • Fågel, Nyår, RökComments (6)20747


Kalkon gör sig fantastiskt på grillen.

Genom att ge den lite röksmak så får man ett kanonresultat.
Glöm alla torra tråkiga ugnsbakade kalkoner du ätit tidigare.

Här får du en rökig saftig kalkon.

Men ett varningens finger. Det kanske blir ett åtagande att grilla kalkonen
till släkt och vänner för all framtid.

Du behöver:

  • 1 kalkon
  • Smör
  • Färsk Timjan
  • Färsk Rosmarin
  • 2 Äpple
  • Salt och peppar
  • Oliv eller rapsolja
  • Citroncest (Rivet skal av citron)
  • Rökflis/chunks (Gärna äpple, jag föredrar chunks för att få längre röktid)

 

Till brinen (kan behöva fördubblas beroende på storleken på fågeln):

  • 3 burkar öl (33 cl)
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl salt
  • 1,5 dl brunt socker
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 1-2 torkade chilifrukter (Eller lite chilipulver)
  • Några kvistar timjan
  • Injektionsmarinad:
  • 1 burk öl
  • 100 gr smör

  2014-11-08 16.31.25

Gör så här:

  • Blanda ihop brinen och låt svalna helt.
  • Låt kalkonen ligga i lagen i minst 24h
  • Plocka upp och skölj av hela fågeln.
  • Har den legat längre än 24 h kan du behöva rimma ur den lite.
  • Det gör du genom att låta den ligga i kallt vatten några timmar.
  • Byt vatten varje timme.
  • Torka av kalkonen

 

  • Ta fram smör så det blir rumsvarmt
  • Hacka rosmarin och timjan fint.
  • Blanda med citroncest och smöret så du får ett kryddsmör.
  • Applicera smöret innanför skinnet på bröstfiléerna
  • Du kanske får lossa på skinnet lite innan. 
  • Skär äpplet i bitar blanda med kvistar av rosmarin och timjan och fyll kalkonen med detta.
  • Pensla skinnet med olja och salta och peppra.
  • Gör i ordning grillen för low & slow och indirekt värme ca 100 grader.
  • På med rökflis/chunks och lägg på kalkonen med bröstsidan upp.
  • Ställ en droppform under för att kunna fånga upp fettet och köttsafter. Detta blir en kanon bas till en sås vid serveringen 
  • Efter ca halva tiden, smält smör och blanda ihop med öl så du får ett ljummet pilsnersmör. 
  • Injicera med Pilsnersmöret i bröstfiéerna 
  • Rök den till du når en innertemperatur på 70 grader i bröstfiléerna Servera på klassiskt vis med rödkål, kokt potatis, gelé och brunsås.
     
(Visited 10 549 times, 1 visits today)
Pin It

6 Responses to Rökt Kalkon

  1. Stefan skriver:

    HEJ!!
    Hur länge kör du med rök??Hur länge bör den vila efter tillagningen??
    Mvh stefan

  2. Daniel skriver:

    Hej! Vad tror du om en 4kg kalkon, hur lång tid totalt på grillen?

    Med vänlig hälsning,
    Daniel

  3. Tomad skriver:

    Använder du vätska i droppformen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *