Här gör vi Kobideh kebab på spett.
I kebaben kan man ta antingen lamm eller nötfärs beroende på vad man tycker bäst om.
Spetten hittade jag i en orientalisk mataffär, de är platta, 2cm breda och 60cm långa.
Du behöver:
Till kebaben :
800g Valfri färs men helst lammfärs
1/2 dl Whole Spice Lamb Rub
1/2 dl olja
1 msk salt
Blanda allt mycket väl och ställ det i kylen i minst 2 timmar.
Till Riset:
2,5 dl Basmatiris
3,75 dl vatten
2 msk olivolja
1,5 dl Whole Spice Persian Apricot Rice Seasoning
2 tsk Salt
Gör så här:
Riset.
Börja med riset.
Basmatiris sköljer jag alltid i kallt vatten tre gånger sedan lägger jag riset i blöt i minst 30 minuter.
Använd er av en stor kastrull med lock.
Häll i oljan, värm upp på medelvärme, tillsätt Whole Spice kryddorna och stek dem sakta med saltet i några minuter.
Tillsätt nu riset som ni har silat av vattnet i från.
Stek allt i ytterligare några minuter.
Häll på vattnet och koka upp, låt koka i 5 minuter.
Sätt nu på locket och koka på lägsta temperatur på spisen i 15 minuter.
Efter det drar ni riset åt sidan.
Grillen.
Ta bort gallret från grillen och förbered för direkt grillning över het kolbedd.
Kebabspetten.
Tag ut färsen ur kylen och börja att fäst färsen på de rostfria platta spetten.
Jag tryckte på färsen riktigt ordentligt och arbetade ut det så jag hade 1cm färs runt om spetten.
Sedan lade jag spetten över den heta kolen som nu var riktigt varm, ca 350-450 grader.
Jag vände spetten ofta för att dels inte bränna dem men också för att de skulle hålla ihop.
Det är viktigt att det är varmt, annars tar det för lång tid att tillaga och risken är stor att färsen trillar av spetten.
När färsen känns fast och har fått fin färg är spetten klara.
Servera tillsammans med riset, en god sallad och en god sås.
Kanske gillar du också:
Grillad Sallad Next Post:
Bacon Explosion Fusion