fbpx

Whiskyrökt Kalkonlårfilé

by • april 17, 2014 • Fågel, NyårComments (0)6755


Detta är ett enkelt riktigt gott BBQrecept.
Här får kalkonlåret ligga i whiskybrine i minst ett dygn.
Dessutom smaksätts den rök från whiskyflis.

Det är viktigt att filén får ligga och dra sig ordentligt i whiskybrinen så den drar åt sig mycket av smaken.

Du behöver:

  • 1 urbenad kalkonlårfilé
  • Whiskyökflis (eller din favoritflis)
  • Pesto
  • Fetaost
  • Salt och peppar

Till Brinen:

  • o 1,5 dl whisky (gärna burbon)
  • o 1,5 dl vatten
  • o 3/4 dl brunt socker
  • o 1 dl grovt salt
  • o 1/2 tsk chiliflakes
  • o Några isbitar

 

Gör så här:

  • Blanda ihop allt utom isbitarna i en kastrull och värm på mediumvärme.
  • Rör tills saltet och sockret löst upp sig.
  • Ta av från plattan och lägg i isbitarna så den svalnar fort.
  • När lagen svalnat helt lägger du i kalkonfilén
  • Låt ligga i kyl ett helt dygn.
  • Se till att hela filén är täckt av lagen.

På grilldagen:

  • Lägg whiskyflisen i blöt.
  • Skölj filén en stund under kallt vatten.
  • Vik ut filén
  • Blanda ihop fetaost och pesto till en smet.
  • Bred ut på filén
  • Rulla ihop och bind upp med steksnöre.
  • Salta och peppra runt om.
  • Gör i ordning grillen för low and slow och ca 100-125 grader.
  • Släng på rökflisen och grilla indirekt tills du uppnått en innertemperatur på ca 73 grader.
  • Om det slutar ryka under första timmen, fyll på med rökflis.
  • Låt vila i folie minst 10 minuter.
  • Servera sedan i tunna skivor.
(Visited 2 277 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *