Snakemetoden när du ska grilla lågt och länge
Vid många grillningar så strävar man efter att hålla igång grillen länge och hålla väldigt låg värme.
Det kan vara svårt om man bara kör indirekt metod då briketterna brinner ut efter några timmar.
Tex när du vill göra pulled pork eller ribs, så behöver du låg värme under en väldigt lång tid.
Ett sätt att lösa detta på är att använda snakemetoden.
Det innebär helt enkelt att du lavar briketter längs kanten på klotgrillen, samt lägger på rökflis ovanpå om du vill ha rök.
Detta är även en riktigt bra metod, om du vill kontrollera antal röktimmar.
Till exempel om du bara vill ha rök dom första två timmarna, lägger du bara rökflis i början av ”ormen”
När du ska tända upp den, så tänder du endast några få briketter och lägger i början av ”ormen”, dessa tänder upp dom första briketterna, och sedan fortsätter glöden att varndra vidare.
Denna metod håller igång din grill i många timmar, och det sköter sig själv, ovh behöver bara en liten tillsyn då och då.
Jag brukar sätta en folieform vid ringern för att enkelt hålla alla briketter på plats.
Denna fyller jag med kokande vatten, för att hålla ännu jämnare värme och få en fuktig värme i grillen.
Svårare än så är det inte och det hjälper dig att hålla ner förbrukningen på briketter.
Se till att hålla alla spjäll öppna.
Här följer en instruktionsfilm, hur man går tillväga steg för steg:
Kanske gillar du också:
Aquavit Can Chicken Next Post:
Jägermarinerad fläskkarré och rösti på grillen
[…] kan det fungera utmärkt med snakemetoden som du hittar […]
[…] kan det fungera utmärkt med snakemetoden som du hittar […]
[…] tips här är att använda snakemetoden, som gör att du kan hålla väldigt låg temperatur. Preppa så att du röker köttet i ca 3 h, […]
[…] Vattenbadet fylls med kallt vatten och som förbränningsmetod använder jag mig av snakemetoden. […]
De blir inte bismak från briketterna om de inte får ”glöda” ut.
Har inte provat "Ormen", men väl Minionmetoden. Finns det någon anledning att det skulle vara OK ur hälsosynpunkt att använda dessa metoder, med tanke på andra rekommendationer att vänta med grillandet tills efter "uppstarten" för att undvika giftiga ämnen? Det känns lite pinsamt att öppna med en så tråkig fråga. Jag har ju bara läst och lärt hittills. Men det är en av de där sakerna jag funderar på mellan grillningarna. Framförallt med tanke på att det inte bara är jag, utan mina barn, frun, släkt och vänner som bjuds på resultatet.
Hej Fredrik!
Se alltid till att använda kvalitetsbriketter utan tillsatta ämnen.
Tex Webers kokosbriketter (som för övrigt är bäst på marknaden) Dessa är gjorda på överblivet kokosskal på Sri Lanka och har endast majsstärkelse som bindemedel.
Detta gör att du aldrig behöver vara orolig över hälsoaspekten.
Se dock upp, det finns mycket ”fulbriketter” där ute på marknaden som jag inte kan gå i good för
Happy BBQ
Tack för tipset Björn! Det är alltså innehållet i briketterna som är boven och inte själva förbränningsprocessen? Vet du var man kan hitta mer information om detta?
(Såg inte ditt svar förrän nu, eftersom jag trodde det skulle ”poppa upp” i Facebookgruppen.)