Ta temperaturen för att lyckas med ditt kött

by • • ProdukterComments (0)4576


Att använda en riktigt bra stektermometer är ett måste för den seriösa grillaren.
Med rätt innertemperatur på köttet är det svårt att misslyckas.

Detta är steg nummer 2 efter att du börjat använda dom olika grillmetoderna.

Termometern ska för övrigt stickas in i mitten av det du ska mäta av och gärna i den köttigaste delen utan att nå närliggande ben.

Det är också viktigt att låta exempelvis kött få vila några minuter efter du har tagit av det från grillen så ha inte allt för bråttom med att få det på tallriken. jag brukar lägga in den färdiggrillade köttiten i folie och vila ca 10 minuter innan servering. (OBS) Tänk på att temperaturen brukar stiga ytterligare några grader (ca 5°) utanför grillen, så se till att få ut det innan det har nått måltemperaturen som är angiven nedan.

Här följer lite riktmärken du kan följa för att få till den perfekta köttbiten.

Nötkött
Filé och rostbiff
rare 55°
medium 60°
well done 70°
Stek och ryggbiff
medium 65°
well done 70°

Entrecote
rare 55°
medium 60°
well done 68°

Älg, rådjur och hjortfilé
medium 57°
well done 65°

Stek
medium 62°
Well done 68°

Lamm
Sadel och stek’
medium 60°
well done 65°

Fläskkarré
Genomstekt 70°
Kotlettrad
Genomstekt 65-70°

Skinkstek
genomstekt 70°

Fläskfilé
genomstekt 65°

Fisk
genomstekt 55°

Kyckling
Hel och halv
genomstekt 70°

Kycklingbröst (med skinn och ben)
genomstekt 70-75°

Ben, klubba och lår
genomstekt 80°

Lårfilé
genomstekt 75°

Bröstfilé
genomstekt 70°

Kalkon
Hel och halv
genomstekt 80°

Bröstfilé
genomstekt 70°
Lårstek
genomstekt 75-80°

Tänk på att detta är bara rekommendationer, kanske gillar du ditt kött på något annat vis.
Men följer du detta lovar jag att du får ett riktgit fint saftig kött.

 

Vad ska man då tänka på när man köper termometer?

Jag använder trådlösa termometrar, där du har en enhet som sitter i köttet, samt en trådlös enhet som visar temperaturen.

På så sätt behöver du inte hela tiden vara vid grillen eller ugenen för att kolla temperaturen.
Dessutom så ställer du på dom flesta trådlösa termometrar vilken temperatur du vill ha, och den varnar när du är på väg mot rätt temperatur.

En av dom bästa på marknaden är Webers Talande termometer.

http://www.webergrill.se/Produkter/Tilbeh%C3%B6r.aspx?GroupID=5953&ProductID=6439-at-SHOP4

Här ställer du vilken typ av kött du grillar, samt o du vil ha den rare, medium eller well done.
Den trådlösa delen sätter du i köttet, och enheten bär du med dig.
Denna termometer pratar med dig, så när du är ca 5 grader ifrån måltemperaturen, talar den om för dig att det nästan är klart.

 

Jag använder även iGrill. En riktigt rolig pryl.
Den är en trådlös enhet, med två mätpunkter, som du kopplar via bluetooth till din iPhone eller iPad.

Här ställer du sedan in vilken temperatur du vill ha. Du kan spara flera olika typer av kött, som du sedan kan använda vid senare tillfälle.
Du kan även få ut statistik på hur grillningen har gått mm.
Dock gillar den inte kallt väder, det har jag fått erfara under alla vintergrillning.
Men nu när temperaturen stigit igen, så är den kanon.

http://www.igrillinc.com/

Ska du bara ha en sticktermometer, så är det viktigt att du har en som läser av temperaturen riktigt fort.
Detta för att inte tappa för mycket värme under tiden termometern läser av temperaturen.
Här rekommenderar jag dig Webers ficktermometer, den är snabb och gör sitt jobb.

http://www.webergrill.se/Produkter/Nyheter-2013-1.aspx?ProductID=6491-at-SHOP4

 

Det finns massor av olika termometrar på marknaden, men satsa på kvalité.
Du ha igen det 100 gånger om.

 

 

©Björn Johansson
(Visited 1 595 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *