Kanelfläsk är ett riktigt trevligt inslag på julbordet.
Här får du sött, salt, rökt och hett i en fantastisk symnfoni av smaker
Du kan behöva lite tid för att göra detta receptet då fläsket bör rimmas innan.
Har du inte den tiden går det fint att köpa färdigrimmad fläsksida. Se bara till att vattna ur den något innan så den inte blir för salt
Det finns många varianter på detta, men så här gör jag min.
Alltid lika uppskattat.
Du behöver:
- 1 bit sidfläsk med svålen kvar.
- 3 burkar öl (33 cl)
- 1 l vatten
- 1 dl salt
- 1 dl brunt socker
- Kanel
- Flytande honung
- Chilipulver
Gör så här:
- Börja med att blanda ihop salt, socker, vatten och öl
- Se till att allt salt och socker löser sig ordentligt
- Lägg fläsket i lagen och rimma detta i ca 2 dygn. ( Läs mer om att rimma här)
- Efter 2 dagar tar du fläsket från rimlaget.
- Spola av under kallt vatten en stund och låt torka
- Kryssnitta svålen
- Koka upp några deciliter vatten
- Häll detta i en panna och lägg i fläsket med svålsidan nedåt.
- Vattnet ska precis täcka svålen men inte köttet.
- Låt stå tills vattnet svalnat
- Torka av
- Salta svålen rikligt.
- Gör i ordning din grill eller smoker för low & slow och ca 100 grader
- Lägg på fläsket och låt grilla tills den nått en innertemperatur på ca 72 grader
- Använd lite rökved om du gillar det.
- Dock gillar jag inte för mycket till just kanelfläsk, det ska bara precis få en röktouch
- Låt vila en stund och dra upp temperaturen på grillen
- Blanda lite honung, kanel och chilipulver i en burk.
- Pensla denna blandning äver hela fläsket.
- Grilla över direkt värme en liten stund med svålsidan nedåt.
- Nu bör din svål poppa och bli knaprig men håll koll så den inte bränns.
- När svålen blivit knaprig penslar du fläsket en omgång till med honungsblandningen
- Servera i skivor på julbordet
Kanske gillar du också:
X-Mas Burnt Ends Next Post:
Julmustsås
Riktigt grymt recept! provades här i helgen med alla nöjda o belåtna!!
Mvh Danne Deff