fbpx

Caveman Grilling

by • mars 16, 2023 • Artiklar, Så här gör duComments (0)1172

Caveman grilling, eller Caveman style är en teknik som tar oss tillbaka till grillgrunderna som våra förfäder använde sig av.
Caveman Grilling innebär att man tillagar maten direkt på eller i glödbädden, utan något grillgaller.

Caveman Style har fått sitt namn eftersom det här är precis hur människor brukade laga mat för länge sedan, med endast en öppen eld att jobba med.
Denna teknik används fortfarande ofta i Sydamerika och är ett trevligt konceptet där du slipper använda dyr utrustning.
Du kan använda metoden i princip var som helt, varför inte när du är ute i skogen eller på fisketuren. 

Alla typer av mat går att tillaga med Caveman grilling, men jag tycker  att en lagom tjock stek tex en flankstek eller en bit entrecote passar utmärkt för denna tekniken.

Då kallar jag den istället Dirty Steak.
Var noga med att salta ordentligt en stund innan. 

Grönsker fungera också utmärkt med denna metoden.
Många större grönsaker och rotfrukter, som blomkål, kålrot, kålrabbi, och rödbetor blir fantastiskt goda av att ligga en timme i foliepaket direkt på glöden.
Chili fungerar också utmärkt. Prova tex att slänga några Jalapenos, eller Pimientos de Padron rakt i glöden. 

För fisk och skaldjur kan det vara svårt att hålla ihop maten när man flyttar den runt i glödbädden. Därför använder jag oftast folie eller smörpapper. Smörpapper ser trevligt ut presentationsmässigt då det inte gör något att papperet är lite bränt i kanterna samtidigt som fisken är helt perfekt tillagad inuti. Innan jag lägger fisken på glöden, brukar jag knyta smörpapperet med lite blötlagt steksnöre för att hålla ihop fisken under tiden man grillar. Do kan tex även lägga en laxsida på ett vedträ och lägga rakt i glöden. På så sätt får du värmen, men vedträet brinner inte helt och förstör fisken. 

 

För större köttstycken behöver man tillaga dem på indirekt värme ett tag innan man lägger ner dem i glöden.
Detta är för att undvika att de bränns på utsidan och inte blir klara i mitten.
Indirekt värme betyder oftast att man tillagar dem en bit över glödbädden.
Häng upp dem i ett snöre fäst en gren som man skjuter ner i marken med lite vinkel.

När det gäller temperatur kan man inte reglera så mycket, utan man får flytta runt maten i sidled där det är varmare eller svalare.
Ett annat alternativ är att justera maten i höjdled genom att använda sig av en trädgren eller annat som man kan sticka ner i marken.
Luta grenen snett över elden och häng maten i snören.

För att få bästa resultat eldar man alltid med någon form av trä, antingen vedklabbar eller kol. Undvik briketter eftersom de producerar mycket aska, och askan fastnar ofta på maten vilket ser mindre aptitligt ut.
När det gäller ved funkar de flesta hårda träslag bra, men

Caveman grilling är verkligen en teknik som tar tillbaka grillandet till sina rötter och ger en autentisk matlagningserfarenhet.
Att tillaga maten direkt på eller i glödbädden ger en unik smak och konsistens som är svår att återskapa på annat sätt.

Att tända glöden på flera ställen samtidigt och vänta tills du har en fin glöd är det första steget i Caveman grilling. När du placerar maten direkt i glöden,
se till att lägga ner kött och grönsaker försiktigt och vända ofta.
Du behöver inte oroa dig för att det fastnar kol och aska på maten – och skulle det göra det så borsta bara av det lätt innan servering.

 

(Visited 413 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *