Rökved kan liva upp även den allra tråkigaste grillrätten.
Med flis, chunks eller pellet får du den där riktigt
fina BBQ-smaken.
Nedanstående trädslag lämpliga för rökning av dom flesta typer
av kött, fågel eller fisk.
De mest populära och lättillgängliga träslagen är ek, hickory, mesquite, pekan, äpple, körsbär,
och al.
Dessa hittar du i butiker som säljer grillar och grilltillbehör samt i välsorterade matbutiker.
- Akacia
- Al
- Björk
- Mandel
- Äpple
- Aprikos
- Ask
- Körsbär
- Kastanj
- Fikon
- Vindruva
- Hickory
- Kiwi
- Lönn
- Mesquite
- Ek
- Oliv
- Apelsin
- Persika
- Päron
- Pecan
- Plommon
- Valnöt
- Citron
- Bok
Använd dina fruktträd
Det går utmärkt att använda egen rökved från trädgården.
När du beskär dina fruktträd så spara grenarna och såga upp i lagom bitar.
Du bör torka bitarna i minst ett år innan du använder dem.
Dom flesta trädslag går att använda, dock inte barrträd som kan skapa en giftig
rök som skadar din mat.
Undantaget är enris som går mycket bra ihop med fisk.
Prova gärna att lägg på några kvistar rosmarin eller
timjan på glöden när du tillagar tex lamm.
Detta ger en härlig doft och en lätt kryddig röksmak åt ditt kött
Prova även att spara kärnor när du äter frukt, tex plommon, körsbär eller persikekärnor.
Dessa ger en finfin röksmak på din mat.
Blanda olika trädslag för bättre resultat
Du kan använda en typ av rökved per tillfälle eller så kan du blanda ihop olika typer för bättre resultat.
Nedan finner du olika beprövade kombinationer men prova gärna dig fram för att hitta din favorit.
- Äpple + Körsbär
- Äpple + Hickory (min favorit)
- Äpple + Ek
- Körsbär + Lönn
- Körsbär + Ek
- Ek + Hickory
- Ek + Hickory+ Äpple
- Ek + Pecan
Rökflis
Detta är uppflisat trä från speciella trädslag som
äpple, körsbär, lönn, al, hickory, mesquite med
flera.
På en kolgrill går det bra att slänga flisen direkt på glöden.
Använder du gasolgrill finns det speciella röklådor och röktuber som du kan
lägga direkt på brännarna. Det går även bra att lägga flisen i ett foliepaket och
sticka några hål på undersidan och översidan för att sedan lägga direkt på brännaren.
Chunks
Chunks är större bitar av rökved som passar bäst om du ska göra långa rökningar.
Förslagsvis i en rök eller en klotgrill.
Dessa behöver oftast inte blötläggas innan användning.
Chunks går att använda på din gasolgrill med, men en
kolgrill är att föredra.
Pellets
Ett ganska nytt fenomen är rökpellet som finns i lite olika utföranden.
Detta är kompakt pressade pellets av olika träslag som utsöndrar en långsam
rök. Pellets behöver du inte blötlägga innan användning och fungerar lika bra på
gasolgrill som på kolgrill.
Plankor
Plankgrillning är ganska nytt i Sverige och än så länge finns det nästan bara cederplankor att
köpa färdiga men det går bra att använda vilken planka som helst. Bara den är obehandlad.
Blötlägg plankan minst 12 h och använd sedan på grillen för en lättare röksmak
på ditt kött eller fisk.
Smaksatt rökved
Det finns även rökved som är smaksatta. Vissa är gjorda av gamla vin- eller whiskyfat,
medan andra är indränkta i vin, eller öl. Dessa kan ge en trevlig smak på ditt kött.
En av våra favoriter är Mackmyras Whiskyspån som ger ovanligt mycket whiskysmak.
Prova gärna att smaksätta dina rökflis med öl eller vin själv.
Dessutom finns en väldigt smart grej, med pellets på konservburk.
Du öppar helt enkelt upp för hålet i toppen och ställer burken direkt på glöden eller på brännaren på din gasolgrill, sen sköter det sig själv.
DU hittar dessa och mycket andra roliga rökprodukter på nordicsmoke.se
Rökvedens egenskaper
Al
Al används ofta till fisk och skaldjur, men fungerar även bra med fläsk och fågel.
Den har en lätt, lätt söt smak och är inte så kraftig.
Äpple
Äpple har en ljus, fruktig, lite söt doft och används ofta med fläsk och fågel. Vi på BBQLovers gillar
speciellt att använda det med ribs tillsammans med
hickory. Äpple kan blandas med andra rök träslag som ek,körsbär
och hickory med gott resultat.
Körsbär
Körsbär och kyckling är som gjorda för varandra. Den har
en en subtil, söt, fruktig smak. Körsbär
går också bra med nötkött och griskött och kan blandas med bl.a. ek och äpple.
Hickory
Hickory är förmodligen den mest populära rök ved som används. Den har en stark
nästan lite baconaktig smak. Vissa människor tycker att hickory är lite för kraftig om man använder för mycket.Därför kan det vara bra att
blanda upp den med annan rökved. Ek och äpple går fint att blanda med hickory
Lönn
Lönn har en mild smak lite sötsmak. Lönn
går särskilt bra med fläsk och fågel.
Mesquite
Mesquite är ett av dom mest kraftiga träslagen. Den
ger mycket smak och bör användas sparsamt. Den fungerar utmärkt till nötkött,
men det fungerar även med fisk, fläsk och fågel.
Ek
Ek är en favorit
och fungerar till nästan allt grillat kött. Den
är medel rökig. Något starkare än äpple och körsbär, men lättare än hickory. Blanda
gärna dessa tre trädslag.
Pecan
Pecan passar väldigt bra med nötkött, fläskkött och fågel. Dess smak beskrivs som söt
och nötaktig. Den kan användas för sig själv eller blandad med ek
Bara experimentera med dina egna blandningar och smaksättningar.
Det är kul och otroligt gott.
Kanske gillar du också:
Så här väver du en baconmatta Next Post:
Bejing Beer can Chicken-En prisbelönt kyckling från Grill-SM
[…] TILL ARTIKELN OM RÖKVED OCH RÖKFLIS […]
Funkar alltså även björk att röka med? Till fläsk eller nöt?
Björk funkar fint. dock bör den barkas av då barken eller nävern inte är nyttig. Dessutom ska man vara lite försiktig med att ta för mycket rökved eftersom det kan bli lite bittert om det får för mycket rök. Björk fungerar både till nöt och fläsk.
Att använda ris av en är ok att röka med.
Tydligen är det giftigt med annat barrträ som rökved
Men hur är det med ved från en, funkar det, giftigt?