Rökta Whisky och Habaneroköttbullar

by • december 22, 2014 • JulmatComments (0)3882


Köttbullar är grymt gott och det hör givetvis julbordet till.
Men varför inte ha ett alternativ till dom traditionella köttbullarna?
Här gör jag rökta köttbullar med Habanero, kanel och injicerade med whisky.
Chilin behöver mer plats på julbordet, eller vad tycker ni?

Fick inspirationen av Zigge på Zigges BBQ och valde att ändra om lite i receptet.

Du behöver:

  • 0,5 kg Högrev
  • 0,5 kg benfri karré
  • 2 stora lökar
  • 3-6 habanerofrukter (beroende på hur starkt du vill ha det)
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl whisky, (gärna en söt fruktig variant)
  • 1 dl ströbröd
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk kanel
  • 2 ägg
  • 2 kr kryddpeppar
  • 1,5 tsk socker
  • 3 msk oxfond
  • 2 tsk worchestershiresås
  • Mer whisky till grillningen.
  • Rökflis (Jag föredrar äpple)

rökta whisky och habaneroköttbullar

Gör så här:

  • Skär upp karrén och högreven i lagom bitar och mal till egen blandfärs
    (Har du ingen köttkvarn kör du vanlig blandfärs)
  • Blanda ihop grädde, whisky och ströbröd och låt svälla ca 10 min
  • Riv lökarna och bryn lätt
  • Lägg undan och låt svalna
  • Hacka habaneron riktigt fint (Plocka bort fröna)
  • Blanda i färsen i blandningen med ströbröder, grädden och whiskyn
  • Blanda i resten av ingredienserna och blanda väl till en bra färssmet.
  • Forma till relativt stora kötbullar och lägg i grillform (Du vet en sån med hål i så röken kommer åt)
  • Gör i ordning grillen/smokern för indirekt värme och ca 100 grader
  • Lägg på rökflisen och på med köttbullarna
  • Låt röka ca 20 min
  • Fyll under tiden en marinadspruta med whisky och efter 20 minuter injicerar du varje köttbulle med lite whisky.
  • låt röka vidare i ca 10-15 min till eller tills kötbullarna har en innertemperatur på ca 65 grader.
    Nu bör dom ha en riktigt vacker färg.

Innan servering så låt dom rulla några varv i stekpannan.

(Visited 1 336 times, 1 visits today)

Pin It

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *