Hur väljer man grill?

by • maj 20, 2014 • Allmänt, ArtiklarComments (0)31588

Grillsäsongen är här!

Fast egentligen finns det inget som heter grillsäsong för oss inbitna grillare som grillar året runt.
Men för många så är det på våren grillsuget kommer.

Med den här artikeln vill jag hjälpa dig att välja rätt när du står inför ett grillköp.

Men vad ska man egentligen ha för grill?
Den frågan är givetvis individuell, men jag ska försöka guida er lite igenom grilldjungeln där ute.

 

Kol eller gasol?

Mitt svar brukar vara båda, men ska man välja så bör man se lite på sin livssituation och hur mycket man har för avsikt att grilla, samt hur mycket tid man kan avvara.
Jag kan säga att gasolgrillen går flitigt på vardagarna hemma hos mig.
Den är snabb att sätta igång, och få upp värmen i, dessutom är den enkel att reglera temperaturen på.

Det går utmärkt att grilla indirekt i gasolgrillen, det fungerar dessutom att använda rökflis om man vill ha extra röksmak på sin mat.

Kol är en större utmaning, och tar lite längre tid, men är defintivt mer kul att använda än gasolgrillen.
Min åsikt är att kol och gasolgrillen kompletterar varandra.

Smakar kolgrillat kött bättre än gasolgrillat?

Detta är en fråga som jag ofta får besvara när jag är ute på event.
Det finns alltid någon som påstår att gasolgrillad mat inte smakar något. Så är inte fallet.

Du får samma effekt i en gasolgrill, som i en kolgrill.
Köttsafter droppar ner antingen på kolen och eller på flavorizers som finns i gasolgrillen, då flammar det upp och ger smak åt det du tillagar.

Jag har gjort många blindtest, där folk fått prova kött grillat på kolgrillen och en likadan köttbit på gasolgrillen.
Man smakar ingen skillnad.

Detta tvistas det om mycket varje år, men jag kan försäkra er att om jag inte fått någon smak från gasolgrillen, hade jag aldrig använt den.
Inte en chans.

Har du gott om tid, och kanske bara grillar på helgen, så rekommenderar jag en kolgrill
Grillar du ofta och det ska gå snabbt, så rekommenderar jag en gasolgrill.
Men mest av allt förespråkar jag att du har båda, dom kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt.

Det händer ofta att jag har igång något på gasolgrillen, samtidigt som jag använder kolgrillen.

Det är alltså inte bränslet dom sätter smaken, dock kan olika träslag ge olika smak till köttet.
Läs mer om detta i artikeln om rökved.

 




Vilket märke av grill ska man välja då?

Det är givetvis individuellt, men jag rekommenderar att satsa på kvalité.
Du har igen det flera gånger om.
Det är inget kul när din nya grill börjar rosta redan under första eller andra säsongen.

Jag använder mestadels Webers produkter. Riktigt bra kvalité och mycket generös garanti.
Ger du din grill lite kärlek då och då så håller den lätt i minst tio år.
Tex Webers klotgrillar har 10 års garanti mot genomrostning, medans en del av gasolgrillarna har 25 års garanti. Detta borgar verkligen för kvalité och det har verkligen Webers produkter.

Vad ska man då köpa för grill?

Jag vill börja med att höja ett varningens finger för billiga ”Rusta-Grillar”
Du kan inte få en bra gasolgrill för 995 kr. Ekvationen går helt enkelt inte ihop. I dessa fall betalar du mer för gasoltuben än för grillen.

Väljer du att lägga några tusenlappar på gasolgrill så rekommenderar jag följande produkter.

Weber Genesis E/S-330

e330

En riktigt kvalitetsgrill med generös grillyta, samt sidobrännare.
Denna grill kommer du utan problem kunna ha i måååånga år. Den har tillräckligt med grillyta för att servera många samtidigt och du får utan problem plats med tex flera beer can chickens samtidigt.

Weber Summit S-470/S-670

summit

Vill du gå ett steg längre så ska du ha en Summit. Gasolgrillarnas Rolce Roys.
Riktigt stor grillyta med många brännare, inbyggt rotisserie med bakre brännare, samt kokplatta.
Här har du även sk Sear station. En extra brännare som ger rejäl värme över en del av gallret. Detta är perfekt när du vill steka upp tex en bit entrecote på hög värme direkt.

Weber Q-serien

Weber Q

Q-grillarna är definitivt mina favoriter. Små gasolgrillar men med bra grillyta och väldigt bränslesnåla. Dessa rekommenderar jag ofta när man vill ha ett enkelt komplement till sin kolgrill. Dessutom håller dom fantastisk kvalité och ger dig grillglädje i många många år.




Kolgrill

weber-one-touch-premium

När det gäller kolgrill så är den eviga vinnaren Weber one touch premium plus 57cm.
Detta är verkligen en allroundgrill som du kan göra i princip allt på. Här kan du röka Low & slow, grilla direkt, indirekt precis hur du vill
Jag rekommenderar verkligen dig att lägga ett par hundralappar extra för Plusmodellen. Här får du lockhållare och brikettkorgar. Dessa är verkligen guld värda och jag lovar att du kommer sakna dessa om du väljer bort dessa. Alla Webers onetouchgrillar har en smidig askuppsamlare som du enkelt plockar loss för att smidigt kunna kasta din aska.

Men Ibland behöver man mer yta och där kan 57 cm vara något liten. Då finns även 67 cm modellen. Här får du större grillyta men i övrigt är det exakt samma grill dom 57:cm.

Det är inte helt dumt att ha två st 57:or där du kan ha olika temperaturer i dom olika grillarna.

Ok. Nu är du kanske en van grillare och vill ta nästa steg.
Vad är då nästa steg?
En rök såklart. Här får du rejält med plats och en helt ny grillupplevels.
I en rök så är det allt som oftast långa grillningar på riktigt låg temperatur som gäller.
Som första rök rekommenderar jag Weber Smokey Mountain eller WSM som den kallas.
Detta är en sk Bulletsmoker som har två olika nivåer för maten samt en vattenbalja ovanför kolen/Briketterna. Denna hjälper till att hålla ner temperaturen samtidigt som den ger fukt under grillningen.

Köper du en WSM så har du nästa oändliga möjligheter att leka med olika träslag och röktyper.

Det finns tre olika varianter av WSM.
37, 47 och 57 cm.
Här väljer du själv storlek efter behov.

wsm

Åter igen vill jag poängtera att satsa på kvalité. Det är nästan ännu viktigare när det gäller en rök. Här vill du hålla jämn temperatur i många timmar och med ett tjockare gods så håller du temperaturen lättare vid vädersvängningar som tex blåst och även på vinterhalvåret.

Vill du ha en grill/smoker som inte är väderberoende bör du satsa på en kamadogrill. Detta är keramiska grillar som inte är beroende av väder och vind. Dom preseterar exakt lika oavsett om det är minus 30 grader eller plus 30 grader. En kamado är dessutom väldigt energisnål. Här använder du bara ren grillkol och du kan hålla igång den många timmar på bara en laddning. Dessutom kan du använda kvarvarande kol vid nästa grillning vilket gör den väldigt effektiv.
Dessa grillar är ganska dyra i inköp, men håller en livstid. Här kan du köra riktig Low and Slow och även gå upp riktigt höga temperaturer. Kamadon är faktiskt min absoluta favoritgrill
Här rekommenderar jag Kamado Joes varianter som finns i flera olika storlekar.
Vill du läsa mer om Kamado Joe så gå in och kolla på grillhouse.se

kamado joe

Sista grilltypen är en Offset smoker. Här har man rejält med grillyta och vanligtvis en separat som man eldar i. Jag har ingen egen erfarenhet att denna typ av grill, men jag vet att det är väldigt omtyckt av erkända grillare runt om i världen.

offset

Hoppas denna artikel hjälpt er att få lite insikt i grillvärldens alla grilltyper.
Hoppas du hittar en grill som passar just dig och som tidigare sagt så kompletterar dessa typer varandra, så varför bara ha en grill.

 

 




(Visited 14 836 times, 1 visits today)
Pin It

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *