fbpx

The Stall – När Köttet Strejkar

by • mars 17, 2023 • Artiklar, Så här gör duComments (0)1357

Vissa säger att det finns inget som smakar bättre än ett långsamt tillagat, mört och saftigt stycke kött.
Vi kan bara hålla med, men vad händer när du har låtit ditt kött tillagas i flera timmar och det verkar inte vilja bli färdigt?
Jo, då har du hamnat i ”The Stall”.
Oroa dig inte – din Pulled Pork tar bara en Power nap.

The Stall, The Zone eller The Plateau:

Är ett fenomen som de flesta som grillar eller röker kött kommer att möta förr eller senare.

Det är en punkt under tillagningen där temperaturen på köttet helt enkelt stannar av och vägrar stiga i temp, vilket defintivt kan leda till en ökning av ditt eget blodtryck och frustration. Men lugn, din nya 3000 kr:s WIFI-termometer är inte sönder, ”You just been Stalled”

Enligt  vetenskapsmän som har studerat grillning och matlagning i över 20 år, är The Stall en naturlig del av kött-tillagningsprocessen.
När köttet nått en viss temperatur, vanligtvis runt 60-70 grader , så börjar det att avdunsta fukt från ytan.
Denna avdunstning kyler ner  köttet, vilket leder till att temperaturen stannar av och inte går upp lika snabbt som tidigare.

Hur kommer jag ur The Stall?

Oroa dig inte, det finns saker du kan göra för att ta itu med The Stall.
En vanlig teknik är att svepa in köttet i Slaktarpapper eller en handduk under den senare delen av tillagningsprocessen.
Detta hjälper till att kapsla in fukten och så den inte försvinner från köttet, i detta läget kan du höja temperaturen något för att förkorta The Stall.

Så, hur länge varar the stall?

Ja du, Hur långt är ett snöre?
Tyvärr finns det inget exakt svar på den frågan. Det beror på många faktorer, inklusive vilken typ av kött du tillagar, temperaturen du tillagar vid, och så vidare.
Men det brukar vanligtvis ske när köttet har nått en temperatur på ca 65-75 grader Celsius.

Men är det inte bara att höja tempen i grillen då?

Var försiktig Ju högre temperaturen är, desto mindre sannolikt är det att The Stall kommer att inträffa. Men sannolikheten att köttet tillagas för fort är överhängande. 
Du vill ju att köttet ska tillagas på så låg temperatur som möjligt för att få det så mört och fint du bara kan.
Vid högre temperatur kommer mest sannoligt din dyra inköpta brisket bli torr när du tar ut den. 

Så vad händer om du inte gör något för att ta itu med The Stall?

Köttet kommer till slut kommer att ta sig igenom
The Stall på egen hand, men det kan ta timmar.
Har du tiden så är det bara att vänta, men kommer gästerna om en timme så kanske det kan vara läge att plocka fram slaktarpappret eller aluminumfoliet.
Om inte, blanda dig en fin GT eller två och vänta. 

 

(Visited 624 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *