fbpx

Baconvävda ribs med coca-cola glaze

by • augusti 11, 2014 • Gris, Kött, Low & Slow, RibsComments (0)13124


Text & Bild: Mariah Ben Salem Dynehäll,

Hej grillers!

Mariah, heter jag. Precis som ni är jag bbq-freak, grillnörd och drabbad av onormal experimentlusta framför min 57:a eller wsm.
Kanske har det med mitt day-job att göra. När jag inte grillar leder jag Drivhuset i Göteborg, en icke-vinstdrivande stiftelse som hjälper människor att utveckla idéer och starta nya verksamheter.
Själv driver jag också Pop up-resturangen Gris & Grädde tillsammans med min bror Andreas ben Salem och kockvän David Strängby.
Grill och innovation är en härlig kombo och jag har ganska svårt för att hålla mig till recept.
Paradoxalt nog är det just recept jag har blivit inbjuden till att dela med er.
Den här gången bjuder jag på baconvävda ribs med coca-cola glaze, tillagad på ett ganska icke-traditionellt vis, men resultatet är gudomligt.

Du behöver:

 • Tunna revben
 • 1-2 pkt bacon (gärna grillbacon som är lite tjockare)
 • Din favoritrub
 • Mariahs coca-cola glaze (se recept nedan)

Ingridienser till Mariahs coca-cola glaze:

 • 1 gul lök, finhackad
 • 2-3 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 tsk spiskummin
 • 1/2 dl balsamvinäger
 • 1 dl japansk soja
 • 1/2 dl farinsocker
 • 1/2 dl muscovadosirap
 • 1 dl chilisås (typ Heinz)
 • 1 tsk Colemans senapspulver
 • 1 msk worshestersås
 • 1/2 burk coca cola

Glaze:

Karamellisera lök, vitlök och spiskummin på låg värme. Slå på balsamvinäger. I med resten av ingredienserna och låt puttra till kletig konsistens. Mixa.

Gör så här:

Ta bort membranet från ribsen. Rubba båda sidor. Lägg revbenen med köttsidan uppåt. Lägg 4-5 skivor bacon tvärs över revbenen. Vik upp varannan skiva till hälften och lägg en skiva bacon längs med revbenen. Gör likadant på andra sidan så att du får en gles baconväv. På med mer rub. Gör iordning grillen för indirekt grillning (gärna en snake) och ställ en folieform med vatten i botten. Det går givetvis att köra dem i en wsm om man vill. Temperaturen ska vara 100-120 grader. Grilla ribsen indirekt i 2h under lock. Efter 2 h, släng på rökflis eller chunks på glöden och pensla ribsen med coca cola glazen. Rök under lock i ytterligare 1,5 h (jag röker på slutet för att kunna kontrollera hur länge revbenen exponeras för röken eftersom jag inte virar in dem i folie). Ta upp och vira in ribsen i folie och låt vila i 30 min. Devine!

 

(Visited 7 231 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *