Karré är ett fantastiskt grillkött och bäst blir det om det får gå länge och långsamt.
För några helger sedan gav jag mig på att grilla en bit karré. Tanken var en Pulled Pork, men tiden räckte inte till riktigt. Trots det kan jag inte påstå att jag direkt blev besviken, snarare tvärt om. Jag startade grillen klockan 10:00 på morgonen och hade för dagen köpt lite rökflis av äppleträ, som hade fått legat i vatten över natten. I omgångar på ca tre timmar slängde jag på äppleträbitarna och på ca 100 grader fick biten ligga och gotta sig till klockan var ca 18:00. Resultatet blev fullkomligt strålande. Skall jag vara riktigt ärlig så har jag nog inte grillat en godare och mer smakrik köttbit under alla år jag lagat mat.
Hur gick jag då till väga?
Du behöver:
- 1 bit karré ca 1,5 kg
Dry rub, Carolina BBQ rub:
- 1 dl farinsocker
- 1-2 tsk salt
- 1-2 tsk cayennepeppar (Jag gillar lite hetta, men tag hälften om du är lite känslig)
- ½-1 dl paprikapulver
Rökträ Äpple
Gör så här:
- Rubba in karren och ställ den i en folieform.
- Grilla sedan på 100 grader i ca 8 timmar.
- Var annan till var tredje timme lägger du på lite rökträ.
- Du känner med en gaffel när köttet är mört och färdigt. Gaffeln skall glida in utan motstånd.
Lycka till
Kanske gillar du också:
Grillöl Next Post:
Ciderrimmade Baby Backs
Behöver man gå efter temp, eller räcker det att "känna" sig fram? Har annars hört 90-95c //Glad amatör som man är
Hej Andreas!
90-95 garder är nog något högt för att kunna skiva karrén, då blir det mer som pulled pork, så satsa på 80-82 grader ungefär.