fbpx

BBQ grillad karré i bit

by • • Gris, Kött, Low & Slow, Pulled Pork, Recept, Rub & kryddorComments (2)25241

Jag heter Glada Kocken och driver Sveriges största matklubb på Facebook, som i dag har över 26 000 medlemmar, som varje dag delar i runda tal ett par tusen rader mattips och recept till varandra. Som komplement till Facebookgruppen så har vi även en gemensam receptsajt som heter Godamiddan.se.

Mitt intresse för matlagning kommer sig nog från en tidig introduktion till mat via ett eget familjeföretag som drev en Sibylla korvkiosk i mina ungdoms år. Än i dag kan jag njuta stort av en väl tillagad tallrik med hamburgare och pommesfrites, och med vällagad undviker jag då de stora jättarna Mc Donalds, mAx och Burger King i allra möjligaste mån. Allt eftersom jag blivit äldre har jag vågat mig på saker jag aldrig trott jag skulle klara av, och det är väl det som matlagning handlar om för mig, att utmana sig själv och utvecklas.

För några helger sedan gav jag mig på att grilla en bit karré. Tanken var en Pulled Pork, men tiden räckte inte till riktigt. Trots det kan jag inte påstå att jag direkt blev besviken, snarare tvärt om. Jag startade grillen klockan 10:00 på morgonen och hade för dagen köpt lite rökflis av äppleträ, som hade fått legat i vatten över natten. I omgångar på ca tre timmar slängde jag på äppleträbitarna och på ca 100 grader fick biten ligga och gotta sig till klockan var ca 18:00. Resultatet blev fullkomligt strålande. Skall jag vara riktigt ärlig så har jag nog inte grillat en godare och mer smakrik köttbit under alla år jag lagat mat.

Hur gick jag då till väga?

Du behöver:

 • 1 bit karré ca 1,5 kg

Dry rub, Carolina BBQ rub:

 • 1 dl farinsocker
 • 1-2 tsk salt
 • 1-2 tsk cayennepeppar (Jag gillar lite hetta, men tag hälften om du är lite känslig)
 • ½-1 dl paprikapulver

Rökflis Landman äppleträflisor

Gör så här:

 1. Rubba in karren och ställ den i en folieform.
 2. Grilla sedan på 100 grader i ca 8 timmar.
 3. Var annan till var tredje timme lägger du på lite fuktig äppleträflisor.
 4. Du känner med en gaffel när köttet är mört och färdigt. Gaffeln skall glida in utan motstånd.

Lycka till

(Visited 24 373 times, 1 visits today)

Pin It

2 Responses to BBQ grillad karré i bit

 1. Andreas Tuvesson skriver:

  Behöver man gå efter temp, eller räcker det att "känna" sig fram? Har annars hört 90-95c //Glad amatör som man är

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *