Detta är salsornas salsa.
Salsa Verde görs av Tomatillo Verdes och örter.
En frukt som är besläktad med Physalis, men med lite annan karaktär.
Salsan har sitt ursprung i mexiko där den används flitigt.
Här ger vi den lite lätt röksmak och lite bett.
Tomatillos kan vara svårt att få tag i men det finns ibland färska i butiken eller inlagda.
Dom är busenkla att odla själv och ger rikligt med skörd.
Frö till tomatillos finner du på ChiliLovers.nu
Du behöver:
- 300 g färska tomatillos (eller konserverade)
- 4 vitlöksklyftor, med skal
- 2 jalapenos
- 1 habanero (bör uteslutas om man inte är rätt van vid stark mat)
- 1 silverlök
- saft från en lime
- 1 dl vatten
- 0,5-1 kruka koriander
- salt och peppar
- Rökved
Fat och skål från Hemoinreda.se
Gör så här:
- Gör i ordning din grill för indirekt hög värme. (ca 225 grader)
- Tvätta av alla grönsaker och örter ordentligt.
- Skala och dela silverlöken
- Plocka bort skalet på tomatillosen.
- Lägg Tomatillos, silverlök, vitlök och chili i en grillform.
- Lägg på rökflisen och sätt formen i grillen.
- Rosta och rök en liten stund tills tomatillon börja få en sotig färg.
- Låt svalna
- Skala vitlöken och ta bort stjälkarna på chilin
- Lägg allt i mixern och mixa.
- Späd med limesaften.
- När du mixat allt ordentligt så späd med vatten till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar
- Förvara i kylen i flaska och servera som tillbehör till valfri grillrätt.
Grundreceptet jag använt är från bloggen Bara riktigt mat
Kanske gillar du också:
Melon & Fetaostsallad med mynta Next Post:
Jerk Seabream