fbpx

Thanksgiving Turkey

by • november 26, 2013 • Fågel, Low & Slow, Rök, RotisserieComments (1)8009

Idag firar man Thanksgiving i USA.

Just till thanksgiving,så är det tradition att äta kalkon.
Var passar det då bäst att tillaga en kalkon?

Givetvis på grillen eller i smokern såklart.

 

Här är mitt recept på rotisseriegrillad kalkon.

 

 

Du behöver:

  • 1 kalkon
  • 3 burkar öl (33 cl)
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl salt
  • 1,5 dl brunt socker
  • 0,5 dl citronpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk sellerisalt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk salvia
  • 2 st citroner
  • Rökflis av äpple

Gör så här:

  • Lägg rökflisen i blöt
  • Blanda ihop vatten, öl, salt och socker.
  • Värm upp så att allt löser sig ordentligt.
  • Låt svalna.
  • Lägg kalkonen i saltlagen.
  • Se till att hela kalkonen täcks av lösningen.
  • Låt kalkonen ligga i saltlagen i kylskåp i ca 24 h.
  • Blanda ihop kryddorna till rubben.
  • Ta upp kalkonen ur saltlagen, skölj av och torka av.
  • Gnid in olivolja på hela kalkonen.
  • Rubba ordentligt runt om.
  • Gör i ordning grillen för indirekt värme och ca 125 grader.
  • Dela citronerna på hälften och trä på rotisseriespettet
  • Trä sedan upp kalkonen så att citronerna är inne i fågeln.
  • Lägg på äppelflisen på glöden
  • grilla indirekt på rotisseriet tills kalkonen har en innertemperatur på 68 grader.

låt vila en stund och servera sedan.

 

 

©Björn Mineur

(Visited 2 030 times, 1 visits today)
Pin It

One Response to Thanksgiving Turkey

  1. Björn skriver:

    Hej!
    Tänkte grilla en kalkon i morgon men är lite osäker på grilltiden. Gissar på 6tim ungefär för en kalkon på 5kg (125gr i grillen)
    Kan det stämma?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *