Idag firar man Thanksgiving i USA.
Just till thanksgiving,så är det tradition att äta kalkon.
Var passar det då bäst att tillaga en kalkon?
Givetvis på grillen eller i smokern såklart.
Här är mitt recept på rotisseriegrillad kalkon.
Du behöver:
- 1 kalkon
- 3 burkar öl (33 cl)
- 1 l vatten
- 1,5 dl salt
- 1,5 dl brunt socker
- 0,5 dl citronpeppar
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk sellerisalt
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 tsk malen svartpeppar
- 1 tsk salvia
- 2 st citroner
- Rökflis av äpple
Gör så här:
- Lägg rökflisen i blöt
- Blanda ihop vatten, öl, salt och socker.
- Värm upp så att allt löser sig ordentligt.
- Låt svalna.
- Lägg kalkonen i saltlagen.
- Se till att hela kalkonen täcks av lösningen.
- Låt kalkonen ligga i saltlagen i kylskåp i ca 24 h.
- Blanda ihop kryddorna till rubben.
- Ta upp kalkonen ur saltlagen, skölj av och torka av.
- Gnid in olivolja på hela kalkonen.
- Rubba ordentligt runt om.
- Gör i ordning grillen för indirekt värme och ca 125 grader.
- Dela citronerna på hälften och trä på rotisseriespettet
- Trä sedan upp kalkonen så att citronerna är inne i fågeln.
- Lägg på äppelflisen på glöden
- grilla indirekt på rotisseriet tills kalkonen har en innertemperatur på 68 grader.
låt vila en stund och servera sedan.
©Björn Mineur
Kanske gillar du också:
Rim, Brine eller saltlag? kärt barn har många namn. Next Post:
Friterade potatis och morotsskal
Hej!
Tänkte grilla en kalkon i morgon men är lite osäker på grilltiden. Gissar på 6tim ungefär för en kalkon på 5kg (125gr i grillen)
Kan det stämma?