En riktigt fin bit ryggbiff är svårslagen.
Jag brukar föredra att grilla den hel i bit ganska långsamt för att få den riktigt saftig.
Dessutom är det lättare att ta den vid exakt rätt temperatur.
Här rubbas den med en kafferubb gjort på espressobönor som fungerar utmärkt till nötkött.
Här använder jag mig av metoden reversed sear, vilket innebär att man låter köttet gå low & slow, till några grader under måltemperatur. Därefter bränns den på igen på hög direkt värme för att få lite fin yta.
Du behöver:
1 ryggbiff i bit (Eller valfri nötdetalj i bit)
Till rubben:
Obs stor sats, halvera om du inte vill ha så mycket, funkar fint att spara i upp till 6 mån i tätförsluten burk
- 2,5 dl ancho chilipulver
- 2,5 dl finmalna espressobönor
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk muscovadosocker
- 1 msk senapspulver
- 1 msk salt
- 1 mskmalen svartpeppar
- 0,5 msk malen koriander
- 0,5 msk torkad oregano
- 1 tsk malen ingefära
Gör så här:
- Mal kaffebönorna fint om det inte redan är gjort.
- Blanda ihop övriga ingredienser väldigt noga
- plocka fram ryggbiffen och låt den bli rumstempererad
- rubba hela biten ordentligt
- Gör i ordning din grill för low & Slow och indirekt grillning
- Håll ca 100-125 grader i grillen
- Grilla ryggbiffen indirekt till en innertemperatur på ca 50 grader.
- Plocka av och låt vila i folie eller smörpapper
- Under tiden gör i ordning grillen för hög direkt värme
- När ryggbiffen vilate en stund, bränner du på den hastigt så du får fin yta.
- Låt vila en stund till, skiva sedan upp och servera.Denna variant bli medium rare. vill du ha den medium så låt den gå upp till ca 57 grader istället innan du bränner på den.
Kanske gillar du också:
Grillad Seabream 2 olika recept Next Post:
Mitt försök till Grillmästarna 2015 av Christian Nordahl