fbpx

Årets chiliodling satt

by • januari 3, 2014 • ChiliodlingComments (4)5834

Detta är ju egentligen en grillblogg, men jag är ju chilinörd också.
Just chili och BBQ går hand i hand tycker jag. Älskar stark mat och det finns mycket kul man kan göra med chili och en grill.

Idag har jag planterat årets chiliodling.

Satsar på 6 nya sorter jag inte satt tidigare.

2014-01-03 13.21.08

 

Bulgarian Carrot:

En kryddstark och morotsfärgad chili från Bulgarien där den kallas ”Shipkas”.
Plantorna blir 60-70 cm och är oftast så stadiga att ingen stöttning behövs.
Frukterna blir 7-10 cm och får som mogna en vacker orange morotsfärg.
Chilins smak är frisk och saftig och har en intensiv men behaglig hetta.
Bulgarian Carrot lämpar sig bra på grillspett, i kryddastarka sallader men är också utsökt som rökt.

 

Aji Omnicolor:

Aji Omnicolor kommer från Peru och bjuder på en fantastisk färgkaskad när chilin mognar.
Plantorna blir ca 40-60 cm höga och frukterna 5-7 cm.
Chilin är koniskt formad och och skiftar mellan cremevitt, gult, lila, orange föra att slutligen bli röda som helt mogna.
Smaken har en behaglig hetta och den färgglada och saftiga chilin är god på smörgåsar och i sallad.

Aji Omnicolour har ett naturligt skydd mot UV-strålning.
Om plantan utsätts för starkt solsken får blad och frukt lila färginslag som skydd mot solstrålarna.

Jalapeno Gigante:

Jalapenos är som bekant mina favoritchilis.
Lagom hetta och passar finfint till BBQ.

Just Jalapeno gigante är en större varian av Jalapeno, vilket gör dom exemplariska att
göra ostfyllda poppers av på grillen

Cyklon:

Cyklon är en högproduktiv medelstark chili från Polen.
Chilisorten används flitigt i den polska kryddindustrin eftersom frukterna är så lätta att torka.
Plantorna blir meterhöga och producerar mycket stora skördar av 10-12 cm långa frukter.
Chilin mognar från grönt till rött och smaken är frisk och aromatisk med medelstark hetta.
Frukterna är lätta att torka genom att hänga upp i stjälkarna och kan sedan användas som chiliflingor eller pulver.

 

Black Hungarian:

En knubbig medelstark chili som påminner om Jalapeno och är en mycket gammal kultursort.
Plantorna blir 80-90 cm höga med lila vener i stammar och blad samt vackra lila blommor.
Frukten har en koniskt knubbig form och blir ca 5 cm lång.
Chilin har en mycket mörk svartlila färg som omogen, vid full mognad blir färgen djupröd.
Smaken är frisk och saftig med en behaglig medelstark hetta.

Peter Pepper:

Eller Penis Pepper,Willy Chili.

Denna heta chili med sitt oanständiga utseende har länge odlats i Texas och Louisina i USA samt i delar av Mexico.
Idag har växten exporterats till Asien och Sydkorea där chilisorten blivit populär.

Plantorna kan bli 70-100 cm höga och bär rikligt med chilis.
Chilifrukten blir 7-10 cm lång och håller mellan 10.000-20.000 Scoville i styrka, vilket är snäppet starkare än Jalapeno.
I USA torkas chilin och används som krydda i pulverform.

Denna chili har sin givna plats som en annorlunda krukväxt i köksfönstret
En planta av Peter Pepper är även perfekt att ge bort som skämtsam present till något intet ont anande offer.

All text hämtad från jalapeno.nu

 

Har ju som bekant kvar en del plantor från förra året, som står under vinterförvaring nu och faktiskt fortfarande ger frukt.
Så det bli en gedigen samling nästa år.

Odlar du chili?

Följ min blogg med Bloglovin

©Björn Johansson

(Visited 910 times, 1 visits today)
Pin It

4 Responses to Årets chiliodling satt

  1. Marcus skriver:

    Ser kul ut, du har inga frön man kan köpa av dig? funderar på att pröva också!

  2. Mattias skriver:

    Ställer samma fråga om Marcus, kan man köpa av dig eller kan du rekommendera någon/något ställe man kan köpa ifrån?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *