fbpx

Sidribs med krispig svål

by • november 2, 2014 • Gris, Kött, RibsComments (0)16086


Sidribs är helt enkelt revben från grisen där man skurit ut ett revben och låter fläsksidan sitta kvar. Ofta med svålen kvar. Detta gör att det blir en rejäl bit kött till skillnad från vanliga spareribs.

Detta är en styckningsdetalj som funnits väldigt länge, men inte synts så mycket i butikerna.
För något år sedan dök den upp i butikerna vid deras grillsatsningar och kallas flintaribs.
Dessa finner du oftast färdigmarinerade, vilket är skräp, men du kan även hitta dessa helt obehandlade.

Här vill man låta köttet gå low and slow för att bli riktigt mört och saftigt, samtidigt vill vi få svålen krispig.
Detta kan vara en utmaning, men jag har knepet som får dig att lyckas.

Du behöver:

  • Sidribs (räkna ca 1 ben per person)
  • Gourmet/flingsalt
  • Rökved av äpple (eller din favorit)
  • en foliefom/ugnssäker form

Till rubben:

  • 5 msk paprikapulver
  • 3 msk brun farin strö
  • 2½ msk salt
  • 2½ msk vitlökspulver
  • 2½ msk lökpulver
  • 1 msk svartpeppar, finmalen
  • 1 msk persilja torkad
  • 2 tsk cayenne
  • 2 tsk spiskummin, malen
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk oregano, torkad
  • 1 tsk chili, malen

sidribs

Gör så här:

  • Blanda ihop ingredienserna till rubben
  • Stick små hål i svålen över alla sidribsen
  • rubba allt utom svålen
  • Klä in i plastfolie och låt ligga i kylen.
  • Gör i ordning grillen för indirekt värme och ca 120 grader.
  • Lägg sidribsen i formen med svålen nedåt
  • Placera på grillen och på lite vatten i formen
    Det ska vara så mycket så att det precis täcker svålen.
  • Lägg på rökveden och rök  i 1 timme.
  • Efter en timme, plocka bort revebenen från formen.
  • Torka av svålen och salta den rikligt.
  • Låt sedan reveben grillas indirekt på samma låga temperatur till dom når en innertemperatur på ca 85-90 grader.
  • Skapa en zon i grillen med direktvärme (kanske får du ha nya briketter eller kol upptänt)
  • Nu ska det vara riktigt hett.
  • Grilla på hög värme med svålen nedåt en liten stund.
  • Håll koll hela tiden, svålen ska enbart ”poppa” och bli krispig och inte brännas.

Servera med Potatisbomber, Coleslaw, Grillad Majs och en bra BBQSås

(Visited 6 072 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *