fbpx

Rökt röding med citron och dill

by • september 25, 2014 • Fisk & Skaldjur, NyårComments (0)17991


Rökt fisk är ju fantastiskt gott.
Här passar det utmärkt med lite fetare fiskar som lax, makrill och inte minst röding.

Här får sen bada i en 5 procentig brine i ca 1 dygn och sedan röks den med plommon och äppelträ.

 

Du behöver:

  • 2 st rödingar urtagna och fjällade
  • 1 st citron
  • 50 gram smör
  • 1 kruka färsk dill
  • Rökflis

 

Till Brinen

  • 2 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 dl brunt socker
  • Lite dill
  • några citronskivor

röding-grillen

Gör så här:

  • koka upp vattnet tillsammans med saltet och sockret
  • Låt sjuda tills allt löst sig i vattnet.
  • lägg i resten av ingredienserna och låt svalna helt.
  • Lägg i fiskarna och se till att brinen täcker helt.
  • Lått ligga ett dygn i saltlagen
  • Ta ur rödingen ur brinen och skölj nogrant under rinnande kallt vatten några minuter
  • Skär snitt genom skinnet i fisken med 2 cm mellanrum.
  • Skiva citronen och pilla ner en citronskiva, dill och en klick smör i varje snitt.
  • Fyll rödingen med dill och citron
  • Gör i ordning grillen för 50/50-metoden och low & slow.
  • Du bör hålla ca 100 grader i grillen
  • Lägg på rökflisen på glöden och placera sedan rödingen på den kalla zonen av grillen.
  • Rök sedan rödingen tills den har en innertemperatur på 50 grader. detta tar ca 35-40 minuter

 

Servera med nykokt potatis, citronklyftor och en god sås.

(Visited 10 334 times, 2 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *