Rökt fisk är ju fantastiskt gott.
Här passar det utmärkt med lite fetare fiskar som lax, makrill och inte minst röding.
Här får sen bada i en 5 procentig brine i ca 1 dygn och sedan röks den med plommon och äppelträ.
Du behöver:
- 2 st rödingar urtagna och fjällade
- 1 st citron
- 50 gram smör
- 1 kruka färsk dill
- Rökflis
Till Brinen
- 2 l vatten
- 1 dl salt
- 1 dl brunt socker
- Lite dill
- några citronskivor
Gör så här:
- koka upp vattnet tillsammans med saltet och sockret
- Låt sjuda tills allt löst sig i vattnet.
- lägg i resten av ingredienserna och låt svalna helt.
- Lägg i fiskarna och se till att brinen täcker helt.
- Lått ligga ett dygn i saltlagen
- Ta ur rödingen ur brinen och skölj nogrant under rinnande kallt vatten några minuter
- Skär snitt genom skinnet i fisken med 2 cm mellanrum.
- Skiva citronen och pilla ner en citronskiva, dill och en klick smör i varje snitt.
- Fyll rödingen med dill och citron
- Gör i ordning grillen för 50/50-metoden och low & slow.
- Du bör hålla ca 100 grader i grillen
- Lägg på rökflisen på glöden och placera sedan rödingen på den kalla zonen av grillen.
- Rök sedan rödingen tills den har en innertemperatur på 50 grader. detta tar ca 35-40 minuter
Servera med nykokt potatis, citronklyftor och en god sås.
Kanske gillar du också:
Candied Jalapenos Next Post:
Pulled Beef injicerad med pilsnersmör