fbpx

Bejing Beer can Chicken-En prisbelönt kyckling från Grill-SM

by • april 21, 2013 • Beer Can Chicken, Fågel, Low & Slow, RökComments (1)22869



Här kommer receptet på den kyckling vi gjorde i kvalet till Grill-SM

Den fick juryn att gå ner på knä och hylla oss samtidigt som dom skrek efter mer.
Helt ärligt kan jag säga att den är så otroligt god.
Har gjort den några gånger, och känner samma sak varje gång.Många har efterfrågat receptet, och nu är tävlingen över, så här kommer det.

Hermligheten här är dom färskmalna kryddorna, så fuska inte med detta.

Så här gör du:

Börja med att göra en Asian fivespice kryddmix, den finns att köpa i välsorterade butiker, men gå inte i den fällan, utan gör den själv.
Det blir mycket bättre.

Innan du gör något, så lägger du körsbärsflis i blöt.

Du behöver:

  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 2 st stjärnanisar
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 0,5 tsk kryddnejlikor, hela
  • 0,5 tsk krossadekanelstänger
  • 0,25 tsk vitpepparkorn

Lägg alla kryddorna i en kryddkvarn, och mal tills du har enfin kryddblandning.

Nu behöver du:

  • 1 hel kyckling (minst 1,5 kg)
  • 1 Valfri Öl (33 cl burk)
  • 2 msk soja
  • 2 msk Sherrylagrad whisky eller sherry. (Går bra med vanlig whisky med)
  • 2 msk honung
  • 1msk sesamolja
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 salladslökar finhackade
  • 1 bit ingefära
  • 1 vitlöksklyfta krossad
  • Olivolja
  • Rökved Körsbär

 

Drick ur halva ölen, och lägg i alla ingredienser i ölburken.
Rub

  • 1msk gourmetsalt
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk Asian five spice
  • 1 tsk nymald svartpeppar

Pensla kycklingen med lite olivolja

Rubba sedan kycklingen ordentligt, och låt den stå och dra i ca en halvtimme
Jag brukar trä den på burken redan innan jag rubbar den.
Det är mycket enklare.
Här använder du med fördel någon form av kycklinghållare.

Lägg på lite rökflis och plavera kycklingen när det börjar ryka från flisen.

Grilla indirekt på ca 130 grader i ca 1, 5 h, beroende på temperatur och storlek på kyckling.
Den är klar när den har en innetemperatur på ca 75-80 grader.

 

Servera som vanligt med valria tillbehör.

Varför inte ris och jordnötssås.

(Visited 14 097 times, 1 visits today)
Pin It

One Response to Bejing Beer can Chicken-En prisbelönt kyckling från Grill-SM

  1. Betsy skriver:

    I brist på fänkål & körsbärsflis, den senare utbytt mot äpple &vinbärsved så ger jag den 5/5 glada 🐥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *