Pata Negra racks med baconlindad potatiskaka

by • • Bacon, Gris, Kött, NyårComments (2)7508


Pata Negra racks med baconlindad potatiskaka

Huvudrätten på nyårsafton bestod av det finaste fläskkött du någonsin kan äta.

Nämligen racks från Ibericogrisen.
Den svartfotade grisen strövar fritt och äter bara ekollon, vilket ger köttet sin karaktäristisk smak.

Dessa racks kommer från meattheworld.se som specialliserat sig på att ta in dom bästa köttbitarna från runt om i världen och levererar hem till dörren hos dig.

Receptet i sig är inte mitt eget, utan detta är Andreas Mathiassons recept.
Ni vet killen som vann grillmästarna på tv4, så han ska ska ha credden för detta.

Till köttet behöver du:

  • Pata Negra racks
  • vitlök
  • timjan
  • olivolja
  • svartpeppar

Till potatiskakan:

  • 5-6 st stora bakpotatisar
  • ca 200g parmesan
  • 2 msk färsk basilika
  • 2 paket bacon
  • 1 msk maizena
  • 1 msk färsk timjan
  • riven muskotnöt

Gör så här:

  • Hacka vitlök och timjan fint
  • Gnid i racksen med olivolja
  • Gnid sedan in med vitlök och timjan
  • Avsluta med några drag svartpeppar från pepparkvarnen.
  • Låt stå ca 1 h i rumstemperatur

Först ska du göra potatiskaka.
Denna bör göras ca 3 h innan, eftersom den ska svalna

  • I en avlång sockerkaksform lägger du bacon i botten tvärs över, så ändarna sticker över kanten.
  • Riv bakpotatisarna.
  • blanda i lite salt i bunken och låt stå 5-10 min.
  • Krama sedan ur vätskan ur potatisen och lägg i en annan skål
  • riv ned parmesan och hacka i basilika och timjan.
  • Riv i lite muskotnöt och smaka av med salt och peppar.
  • Fyll formen med röran och packa potatisen hårt.
  • vik över baconflikarna över kakan.
  • Lägg en bit bakplåtspapper ovanpå och lägg något tungt över så att kakan tillagas under tryck hela tiden.
  • Baka i ugnen på 175 grader i ca 1, 5 h
  • När den är klar, så plockar du ut den ut formen.
    Detta är mycket lättare när den är varm än när den är kall.
  • ställ svalt, gärna i kylen så den är helt kall när du ska servera den.
  • Innan servering skivar du upp den i skivor, och steker lätt på varje sida för att få den varm och fin yta
  • Gör i ordning grillen för indirekt värme och ca 150 grader.
  • Lägg på Pata negra rackesen och låt gå till ca 65 grader i innertemperatur.
  • Låt vila ca 10 minuter innan servering.

Serveras med valfri sås och sallad.

Ät och njut

 

Björn Mineur

(Visited 2 403 times, 1 visits today)

Pin It

2 Responses to Pata Negra racks med baconlindad potatiskaka

  1. Daniel skriver:

    Pata Negra är väl inte ett område i Spanien? Namnet härrör, så vitt jag vet, från den speciella grisrasens ”svarta fötter” och rasen förekommer väl i mer eller mindre hela landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *