Det finns många sätt att smaksätta sitt kött, fisk eller kyckling.
Att marinera är ett av dem.
När du marinera ska det gärna göras i ett dygn för att kötet ska ta tillräckligt med smak.
Här följer några recept på mina favoritmarinader.
Thailändsk sesammarinad
Denna marinad fungerar kanon både kyckling, fläsk eller nöt.
Den ger dig den där thailändska smaken som man får på diverse spett i asien.
2 tsk vitlök, finhackad
1 tsk chili, malen
1 msk brunt socker
3 msk soja
1 msk sesamolja
2 msk sesamfrön, rostade
2 msk vinäger
2 msk vegetabilisk olja
1 tsk hackad färsk koriander
Teryakimarinad
1 1/4 dl mörk soja
2 dl mirin risvin eller ljus sherry
1msk farinsocker
Jamaican Jerk Marinad
Denna marinad är verkligen het.
Passar utmärkt till kyckling men även mycket annat.
Du behöver
4 dropar blair´s mega death eller annan riktigt stark sås.
6 salladslökar finhackade
¾ dl vatten
3 dl koriander
6 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
¾ dl färskpressad citron
2 tsk gourmetsalt
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald kummin
1 tsk mald svartpeppar
6 dl öl
1 ½ dl brunt socker
¾ dl gourmetsalt
Bland ihop allt utom öl brunt socker och saltet i en matberedare eller med mixer.
Efter en stund har du en fast ”jerk-pasta” som du kan ha i kylen upp till 3 veckor.
När du vill göra marinad blanda i ölen, sockret och saltet.
Tandoorimarinad
1tsk chilipulver
1tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1tsk garam masala
1 tsk kanel
4 finhackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl naturell yoghurt
2 citroner pressade
5 msk solros eller jordnötsolja
5 msk tomatpure
2 msk vitvinsvinäger
2 msk brunt socker
2tsk riven ingefära
Salt och nymalen peppar
Ölmarinad med sting
1tsk chilipulver
1tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1tsk garam masala
1 tsk kanel
4 finhackade gula lökar
3 dl öl
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl naturell yoghurt
2 citroner pressade
5 msk solros eller jordnötsolja
5 msk tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger
2 msk brunt socker
2tsk riven ingefära
Salt och nymalen peppar
Whiskymarinad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 tsk senapspulver
3/4 dl whisky
2 msk smör
salt och peppar efter smak
Kanske gillar du också:
Whiskyribs i folie Next Post:
Pizza i Webers Pizzaugn