fbpx

Marinad eller rub – vad passar bäst?

Det finns egentligen inget svar som alltid gäller på den frågan, utan det är flera faktorer som avgör vilken kryddningsmetod som fungerar bäst. Två av de viktigaste frågorna är hur mycket tid du har på dig och vad du ska grilla.

 

Här ska vi kort gå igenom de två olika smaksättningarna och ge tips om hur du kan välja rätt metod vid rätt tidpunkt.

Torr rub – när du vill grilla snabbt
En rub består av torra kryddor som man gnuggar in i köttet precis innan man börjar grilla. Att använda en rub är okomplicerat och man kan själv blanda ihop de kryddor man vill använda eller köpa färdigblandade rubs. Blandas det i salt så får köttet dessutom en lätt rimning. Ett tips är att kolla in SpicyDream och deras spännande BBQ-kryddor som går att använda som en torr rub, eller som en blöt rub om man blandar i olja eller vatten. Kryddorna går även att använda som en marinad.

 

Det gäller att använda rikliga mängder av rub-blandningen och verkligen massera in det du ska grilla. Gör det gärna några timmar i förväg om du har tid och vill att det ska ha en liten marinering, men det är inte nödvändigt. Torra kryddor blir lätt brända, så grilla inte för länge eller för varmt. När du använder rub är det nästan alltid bäst med indirekt grillning. Du delar helt enkelt upp grillen på två: ena sidan med glödande kol och den andra sidan utan. Stora köttstycken med rub grillas sedan långsamt på sidan som inte har underliggande kol.

 

Marinering – för mörare kött och djupare smak
Har du flera timmar på dig att förbereda kan du satsa på en marinad vars främsta uppgift är att möra köttet och ge smak. En marinad ska helst ha något sött som honung eller socker i kombination med salt för att lyfta smaken. Kombinera gärna salt och sojasås för att skapa umami. Saltet gör att vätskan i köttet binds och gör det saftigt.

 

Syra som vinäger, citron eller senap gör att köttet blir mörare. Lägg gärna till det, men var försiktig med för mycket syra. Du vill inte att köttet ska tappa all struktur och få en mosig konsistens. Det går även att använda naturliga köttmörare med enzymer som kiwi, papaya eller ananas.

 

Använd dubbla plastpåsar och lägg råvaror med marinad som täcker i den inre påsen. Det gör att du behöver mindre mängd marinad. Massera in den och låt sedan påsen ligga i kylen på en tallrik i flera timmar och gärna över natten. Vänd på påsen regelbundet. När du grillar med marinad behöver du inte vara lika försiktig som med en rub, men det är en bra idé att pensla med marinaden under tiden som du grillar. Då bränns ingenting fast och köttet får en jämn och fin glaze.

Comments are closed.