Text: Andrea Wramfeldt
BBQ. Bara ordet får mig att tänka tillbaka på min egen uppväxt. I ett villaområde utanför
Landskrona. Varje sommar, särskilt på kvällarna, drog den stora grilldimman genom området, om
vinden låg rätt, kunde man känna doften ända från Saxtorpsån. Det doftade mys, god mat, samkväm
med familj, grannar och vänner. Då, senare delen av 80‐talet, pratades det inte så mycket om
styckningsdelar, utbudet var ju ganska begränsat. Rubbs & marinader fanns inte i någon större
mängd, äppelspån och rökning fanns alls. Men gott blev det, ändå.
Likadant var det med vin. Wine‐in‐box fanns ju inte. För de, som hade vinälskande föräldrar (som
jag), lärde vi oss att det fanns ett områden som hette Rioja, jodå, massor av kryddor, lång fatlagring
och väldigt tjusiga flaskor, en del med nät runt om. Eller den (ö)kände Fiasco, ni vet, den bastklädda
flaskan från Italien, föregångaren till den idag så berömda Chiantin. Men gott var det (enligt mina
föräldrar), ändå.
Vad jag vill få fram är att trots att utbuden av både mat och dryck aldrig har varit så stort, så finns det
ändå en grund, en grund som vi lärde oss att bygga på, där smaker harmonierar med varandra och
drycken kompletterar, blir till en helhet. Någon sa till mig att ”Det enkla är det svåra”. Sant. För när
utbuden är som störst, ska vi se till att få fram det enkla, det goda, det där som får våra smaklökar att
drömma, jubla och vilja ha mer, av allt.
Med hjälp av er BBQ‐Lovers och alla era inlägg, så har jag plockat fram ett urval av bra och pålitliga
viner, som jag hoppas att ni kommer att ha mycket glädje av att dricka. Enjoy!
Rött på flaska ‐ Stellenzicht Golden Triangle, Pinotage, 2013, Stellenbosch, Sydafrika, 99 kr,
(22273)
Mycket fruktig doft av mörka bär (tänk björnbär, svarta vinbär och blåa plommon). Fruktigheten
fortsätter i smaken som är ren och här läggs även till en hint av eukalyptus och fat. Passar bra till
bla. grillade revben med någon schysst rubbing, vedugnsbakad pizza eller varför inte en stabil T-bone
steak?
Ruberpan – Valpolicella Superiore Pieropan, Corvina, Veronese, Rondinella , 2013, Italien, 169 kr
(92472)
Ganska kryddig doft, här finns också kanel, kryddnejlika, fat och bigarråer. Smaken är ren och fruktig,
Här återkommer faten och backas upp av toner av vanilj, mynta och lakrits. Här tar ni och plockar
fram lamm eller fläskkött. Tänk på att inte ha alldeles för mycket kryddor, då kommer vinet att bli
”tunnt” och blaskigt.
Vitt på flaska – Kendall‐Jackson, Vintner’s Reserve Chardonnay, 2012, Kalifornien, USA, 151,‐
(72747)
Doften påminner om tropiska frukter, papaya, ananas, apelsin och därtill rostade hasselnötter.
Smaken är ren, frisk, medelfyllig med smörighet och väldigt fruktig. Citrustonerna är framhävande.
Passar riktigt bra till fågel (ex. grillad kyckling) eller fläskkött ex. kotlettrad eller varför inte kalv?
Chateau de Rochemorin Blanc, Sauvignon Blanc 2010, Bordeaux, Graves, Frankrike, 154,‐ (4128)
Mmmm, här har ni ett fantastiskt vin!! Doften är enormt generös med rostade fat, gula äpplen och
citrus och smör. I smaken återkommer dessa dofter och blandar sig med en frisk smak av krusbär. Ett
kanonvin till grillade skaldjur!
Två boxar
Givetvis så behöver ni som tycker att boxen fyller sitt syfte, inte behöva gå lottlösa! Här
kommer två tips på utomordentligt bra vinboxar!
Rött – Smart Dog, Syrah, 2014, Alentejo, Portugal, 199,‐ /3000 ml (75008)
Fruktig och härligt smaskig doft/smak av björnbär, svarta vinbär, körsbär och lakrits. Någon örtig ton
kommer även fram i smaken. Fantastiskt användbar till många grillade rätter av lamm‐, nötkött och
fläskkött!
Vitt – Lupi Reali. Trebbiano d’Abruzzo, 2014, Abruzzerna, Italien, 199,‐/3000 ml (2252)
Mycket förförisk och fruktig doft med toner av mogna päron, nektarin, persika och apelsin. I smaken
hittas även mogna gula äpplen. Passar till fisk, skaldjur och kyckling.
Hej alla BBQ‐Lovers!
Jag heter Andréa och är en sommelier, ni vet, en sådan som ska
kunna mycket om dryck & mat och helst i kombination! 2011 gick jag ut sommelierskolan och har
sedan dess, ägnat all min lediga till att läsa och framför allt prova så mycket dryck och mat jag mäktar
med. Jag gillar att slå hål på dryckesmyter (finns det några kvar?), upptäcka nya, roliga dryckes‐och
matkombinationer, OCH, framför allt, så vill jag gärna komma med tips och förslag till Er läsare!
Hoppas att min lilla artikel, om inget annat, ger er en trevlig lässtund!
Många kramar till Er Alla!
Kanske gillar du också:
Ribbestek Next Post:
Fästning i Rök 2015