fbpx

Grillöl

by • maj 27, 2014 • Dryck, Öl & PilsnerComments (0)13712


Text: Jonas Flygare

Efter att ryktet om att jag är en ölentusiast spridit sig blev jag blev tillfrågad om jag ville skriva lite om bra grillöl, och det vill jag naturligtvis, men sen är ju frågan om vad som är bra…

Mitt namn är Jonas Flygare och öl ölentusiast av rang. Vanligtvis är jag skribent på ölbloggen Pilsner.nu

Vi kan väl börja med grunderna, öl till kocken bör väljas efter grilltid, och
det innebär att en low & slow kommer att behöva en relativt snäll öl så att kocken inte däckar.

Om grilltiden är kort så kan kocken ta sig en betydligt rivigare öl utan att för den skull vara helt opresentabel när maten ska serveras.
Vad gäller gästerna så brukar jag försöka att ha något bra alkoholfritt alternativ (och det finns sådana!) till de som kör och i övrigt bunkra upp med några ”snälla” öl och några för de som gillar saker lite mer ute på kanten.
Så vad finnas att välja på?

Om vi börjar med de alkoholfria så finns det idag flera riktigt bra att välja, men är du osäker så välj Störtebeker eller Brewdogs Nanny State, mycket humle och de känns som ”riktig” öl, även om smaken blir lite tunn utan alkoholen att bära doft och smak.
Den 2:a juni släpps Mikkellers Drink’n the sun på 0.2% som också är en bra alkoholfri öl.

 
Med det under bältet och chaufförerna nöjda (nåja…) så står valet mellan pilsner och ale.
Pilsner är normalt tysk eller tjeckisk öl, medel beska och ädelhumle (gräsiga och lite ostiga toner, kan ha draging åt grönsaker) medan ale är lite mer matiga öler, mer smak och lite större spännvidd.

Är du osäker och ändå ute efter ett säkert kort så välj en tjeck.
Baron Trenck, Gambrinus eller för all del Staro/Slato-pramen fungerar bra och är riktigt bra representanter för öltypen.
Tycker du att de smakar ”för mycket” så finns alltid Heineken, Carlsberg, Norrlands Guld och alla de andra, men vad sjutton, som grillare är vi ju vana att tänja gränser, eller hur?

Om vi går över mot ale så får vi mer smak, och går också upp några procent i styrka.
Det innebär att vid en low & slow så är det klokt att hålla sig till pilsner under dagen, men när middagen ska fram så kan man ju unna sig nåt roligare.

Inom ale har vi ett mycket stort spann men om vi pratar öl att dricka under matlagningen skulle jag rekommendera att hålla sig till ale av engelsk typ, med representanter som Boddington, Newcastle, Fullers med flera.
Vill man ha mörkare öler så välj med fördel Guinness eller Murphy’s.
Är man ute efter mycket smak så kan man med fördel välja någon av de humligare sorterna, exempelvis någon ale från Dugges, Brewdog eller Flying Dog.

Till maten tycker jag man ska välja minst lika noga som man väljer vin (och här får ni rannsaka er själva ifall det är frågan om en lång funderare i vinkällaren eller närmsta BiB i skafferiet…) men välj gärna något smakrikt.

Belgiska öler och öler av belgisk typ excellerar i smak, och finns i många varianter, men om jag ska nämna några så skulle jag rekommendera Slottskällans Saison, Westmalle Tripel, Westmalle dubbel, Rochefort eller Rulles.
Vill du vara lite ute på kanten och prova en belgare med lite annorlunda jästprofil så prova gärna Orval med massor av fruktestrar och lite aggressiv smak eller Flying Dog’s Raging Bitch.
Vill man vara riktigt ute på kanten och hänga i naglarna väljer man en belgisk suröl, exempelvis Rodenbach eller någon gueuze.

Längre fram på kvällen kan man med fördel plocka fram någon tokstark barley wine eller porter och bjuda på till efterrätten, där har vi representanter som Bötet barley wine, Smörpundet porter och många andra.


Som ni säkert förstår finns det massor med kul öl att välja på här, och ni – liksom jag – har säkert egna favoriter, men vi kan väl dela med oss av erfarenheter.
Sen har vi dessutom hela kapitlet med vilka öl man vill välja att ha till matlagningen…

Om ni är intresserade så gör jag gärna en utvikning om de olika sorterna, men jag vurmar verkligen för belgisk öl, bara så ni är förvarnade.

På återseende

/Jonas Flygare

(Visited 2 681 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *