Varmrökt lax är fantastisk mat, både som varm och kall.
Här röker vi den med björk som vi tycker passar utmärkt till just lax.
För att få en ännu saftigare fisk får den samtidigt grillas på en citronbädd.
Det gör att den inte fastnar lika lätt på gallret samtidigt som den håller laxen saftig.
I just detta receptet använder vi Birchotankol baserad på björk som ger en härlig smak.
Har du inte tillgång till detta kol så lägger du helt enkelt en liten bit björkved på glöden för att få fin röksmak.
Du behöver:
- Lax i bit (Med eller utan skinn)
- 1-2 Citroner.
- 1 dl Flytande honung.
- 1 Lime.
- Sinclair Jalapeno & Limesås.
- Salt och Peppar.
- Rökchunks av Björk.
Gör så här:
- Gör i ordning din grill för Low & Slow och ca 100 grader.
- Salta och peppra laxfilén lätt.
- Lägg rökchunksen direkt på glöden.
- Skär citronen i tjocka skivor och lägg på gallret.
- Lägg laxen på citronskivorna du nyss lagt på gallret.
- Grilla indirekt med mycket rök tills laxen når en innertemperatur på ca 52 grader.
- Under tiden riv skalet på Limefrukten och blanda med honung och ”Sinclairs Jalapeno och limesås” (Smaka av mängden beroende på hur mycket hetta du vill ha)
- Pressa i lite limesaft.
- Pensla på blandningen efter ungefär halva tiden.
- Pensla ytterligare ett lager strax innan laxen nått sin innertemperatur.
- Servera varm eller kall.
Kanske gillar du också:
Bourbonpicklade Senapsfrö Next Post:
Räkspett med grillad avokado och het sås
Hej,
Var får man tag i Sinclair Jalapeno & Limesås?
Mvh
Sten